Jak připravit karamelový likér
Jak připravit karamelový likér | recept na domácí likér z rumu. Stopečka sladkého likéru ke kafíčku, to je značka ideál. A zvláště tohoto likéru, s plnou chutí karamelu, který je k ní doslova jako dělaný. Sám o sobě totiž kávu obsahuje. Hořká káva perfektně vyváží sladkost karamelizovaného kondenzovaného mléka a v dovětku vanilkového aroma vše dohromady vytvoří naprosto lahodnou chuť. Ta je samozřejmě, jako u správného likéru, došperkovaná zdatnou dávku rumu.
Co je potřeba
- 1 lžíce instantní kávy
- 1 plechovka karamelového salka (zkaramelizované zahuštěné slazené plnotučné mléko)
- 1 lžíce horké vody na rozmíchání kávy
- 1 lžička vanilkového aroma
- 0,5 l rumu
- 250 ml plnotučného mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
Krok 1
Ve vyšší nádobě smíchejte karamelové salko, rum a kávu rozmíchanou ve lžíci horké vody. Směs vymíchejte metličkou dohladka. Ač se nezdá, tuhý karamel se v rumu a kávě začne opravdu rozpouštět. Pro případné rozmíchání i posledních malých hrudek použijte mixér a základ likéru na mírné otáčky promixujte.
Krok 2
Následně přilijte smetanu s mlékem a dochuťte vanilkovým aroma. Pokud máte raději jemnější likéry, neváhejte a místo dávky mléka přidejte další smetanu.
Krok 3
Připravený likér nalijte do sterilizované sklenice a skladujte v lednici, kde vydrží i několik týdnů. Čehož se dle mého soudu a zkušeností nedočká. Budete si totiž kafíčko vařit významně častěji, než když jste likér v lednici neměli.
Karamelové salko je běžně k dostání v obchodech, můžete si ho ale jednoduše připravit i doma. Plechovku Salka (zahuštěné slazené plnotučné mléko) dejte do hrnce, zalijte vodou (je nutné, aby plechovka byla neustále ponořená) a vařte 1,5–2 hodiny. Před otevření nechejte plechovku řádně vychladnout.