Jak připravit čokoládový topping | recept na domácí dezertní polevu
Jak připravit čokoládový topping | recept na domácí dezertní polevu. Tato úžasná vymoženost, v podobě tekuté čokoládové polevy, dokáže pozvednout jakýkoliv dezert, palačinky, lívance či zmrzlinový pohár na mistrovské dílo. A to nejen vzhledem, ale i chutí. Domácí čokoládový topping je na rozdíl od kupovaného a přeslazeného, plného různých aromat, opravdu čokoládový se silnou čokoládovou chutí. Je tak dobrý, že máte tendenci si jím polít vše, co vám přijde pod ruku.
Co je potřeba
- 165 g krupicového cukru
- 75 g tmavého kakaa
- 50 g kvalitní hořké čokolády s vyšším procentem obsahu kakaa
- 3 lžičky kukuřičného škrobu
- špetka soli
- 300 ml vody + 6 lžiček navíc na rozmíchání kukuřičného škrobu
Krok 1
Do rendlíku nalijte vodu, přisypte cukr a kakao. Na mírném plameni zahřívejte a míchejte dohladka, aby v základu nebyly žádné kakaové hrudky.
Krok 2
Přidejte nalámanou čokoládu, nechejte rozpustit a za stálého míchání přiveďte k varu.
Krok 3
Do horké, vařící směsi přidejte kukuřičný škrob, který jste si důkladně rozmíchali v patřičném množství vody, a osolte špetkou soli. Sůl nevynechávejte, zvýrazní čokoládovou chuť. Vše dohromady povařte na středním plameni , přibližně 2- 3 minuty za stálého míchání. Pokud bude topping výrazně husté konzistence, zřeďte ho dle svého uvážení odpovídajícím množstvím vody. Poté nechejte vychladnout.
Krok 4
Topping skladujte v chladničce, má dlouhou trvanlivost. Upřímně si myslím, že rozhodně delší, než vám vůbec vydrží. Až totiž zjistíte, jak dobře s ním chutná zmrzlina, vafle, palačinky, lívance, jakýkoliv dezert či jen ovoce se šlehačkou, bude topping mizet před očima.
Pro sladší verzi můžete přidat místo hořké čokolády její mléčnou variantu.