Jak připravit salát s kuřecím masem a houbou Bolcovitkou bezovou (Jidášovo ucho)
Jak připravit salát s kuřecím masem a houbou Bolcovitkou bezovou (Jidášovo ucho) | recept z Bolcovitky bezové neboli Jidášova ucha. I v této roční době můžete nasbírat čerstvé houby a pochutnat si na nich.
Bolcovitka bezová je známější pod názvem Jidášovo ucho. Naleznete ji hlavně na keřích černého bezu, ale nejen na něm. Houbě se v současném vlhku docela daří a na některých místech je velmi hojná. Jidášovo ucho má údajně příznivé účinky na zdraví a na toto téma lze dohledat mnoho článků. V kuchyni se využívá do jídel orientální kuchyně nebo do salátů. V jídle příjemně křupe, chuť má nevýraznou. Houba se snadno suší, po namočení vypadá jako čerstvá.
Co je potřeba
- hrst sušených nebo 2 hrsti čerstvých hub
- 300 g pečeného nebo vařeného kuřecího masa
- 1 červená paprika
- kousek čerstvého zázvoru
- 100 g vařené rýže
- sůl podle chuti
- 2 lžíce octa
- 2 lžíce sojové omáčky
- 3 stroužky česneku
Krok 1
Jidášovo ucho pečlivě omyjte a očistěte od případných zbytků kůry. Vhoďte houby do vroucí neosolené vody a povařte 10 minut. Poté je sceďte, ochlaďte ve studené vodě a nechte na sítu okapat.
Krok 2
Kuřecí maso bez kůže pokrájejte na malé kousky. Můžete využít jakoukoliv část kuřete, kterou máte k dispozici nebo zbytek kuřete od oběda.
Krok 3
Čerstvý zázvor oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Papriku nakrájejte na kousky přibližně stejně velké jako maso. Malé houby nechte celé, větší rozkrájejte. Vše vložte do mísy, přidejte rýži a promíchejte.
Krok 4
Salát dochuťte sojovou omáčkou, octem (používám ume ocet) a podle chuti dosolte. Před podáváním nechte alespoň hodinu odpočinout, propojí se chutě a salátu to prospěje. Na talíři ozdobte zelenou natí petržele.