Jak uvařit lepenici
Jak uvařit lepenici | recept na šťouchané brambory se zelím. Lepenice aneb šťouchané brambory s kysaným zelím. Pokrm, který ocenily jak generace před námi, tak i generace současná v něm našla zalíbení. Jednoduché, rychlé a levné jídlo, které zasytí, bude mít úspěch v každé době. Jak si připravit vynikající lepenici poradí můj následující recept.
Co je potřeba
- 0,5 kg brambor
- 200 g kysaného zelí
- 1 červená cibule
- 1 lžíce oleje
- sůl, kmín dle chuti
- majoránka dle chuti
Krok 1
Očištěné a nakrájené brambory dejte do hrnce, přidejte kmín a vařte v osolené vodě doměkka přibližně 15 minut.
Krok 2
Mezitím na oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli.
Krok 3
Jakmile cibule zavadne a jemně zezlátne, přidejte okapané kysané zelí, důkladně promíchejte a pár minut společně poduste.
Krok 4
Zelí s cibulí poté smíchejte s uvařenými bramborami, ochuťte majoránkou a šťouchadlem prošťouchejte.
Krok 5
Bramborovou lepenici podávejte jen tak, nebo jako přílohu. Nejlépe ladí s pečeným masem či opečenou vinnou klobásou.
Pokud máte majoránku čerstvou, použijte raději tu. Do lepenice můžete přidat i čerstvou pažitku, či zelenou cibulku. Dodáte tak lepenici jemný říz.