Jak upéct rychlé pohoštění z filo těsta | recept
Jak upéct rychlé pohoštění z filo těsta | recept. Filo těsto je výhodné mít jako železnou zásobu v mrazničce pro případ nečekané návštěvy. Filo těsto si můžete udělat doma a mít ho připravené, těsto se dobře zmrazuje, ale je poměrně pracné. Naštěstí se dá koupit již hotové v některých obchodech. Zmrazené těsto musíte nechat zabalené rozmrznout v chladničce alespoň 24 hodin před zpracováním. Pečivo z něj se dělá se slanými i sladkými náplněmi a upečené kousky jsou krásně křupavé - těsto perfektně lístkuje.
Co je potřeba
- filo těsto
- balkánský sýr
- listový špenát
- česnek
- olivový olej
- vlašské ořechy
- bazalka
- další ingredience podle vlastní chuti
Krok 1
Několik plátů (4-5) pokládejte na sebe tak, že než položíte další, ten předchozí musíte potřít olejem. Olejem šetřete. Aby výsledek nebyl příliš mastný, použijte olej ve spreji nebo natírejte těsto štětečkem. Potírat těsto olejem nebo máslem či sádlem se musí, upečené bude krásně lístkovat. Na tuto vrstvu rozetřete zvolenou náplň po celé ploše a navrch položte asi 3 pláty těsta. Pak vše zarolujte a rozřízněte tak, abyste neprořízli spodní vrstvu. Upečte jako závin nebo nakrájejte a stočte do tvaru.
Naplnit těsto můžete rozsekaným předvařeným listovým špenátem, ze kterého vymačkejte vodu, okořeňte česnekem a promíchejte s nastrouhaným balkánským sýrem. Jiná varianta náplně je směs strouhaných vlašských ořechů, balkánského sýra, česneku a drobně krájené bazalky. Do náplně lze přidat cokoli, k oběma uvedeným se hodí anglická slanina.
Upečte při 200°C dozlatova a podávejte vlažné i studené.
Krok 2
I při sebevětší opatrnosti se stane, že těsto potrháte nebo nespotřebujete všechny pláty z koupeného balení. Těsto se sice (podle zkušeností) může mrazit opakovaně a nic se mu nestane, ale je výhodnější si připravit polotovar, který zmrazíte i s náplní. Pak ho jen naskládáte na plech a upečete. Takto si připravte různé plněné tvary se sladkou i slanou náplní. Filo těsto se hůře krájí, musíte mít opravdu ostrý nůž, snadněji to jde nůžkami. Těsto nastříhejte na kousky podle potřeby a ty pak plňte.
Krok 3
Ze zbytků, které nelze použít na nic jiného, upečte malé košíčky. Kousky těsta vyskládejte do jakékoli vhodné formy (košíčky, muffiny). Vrstvy těsta mezi sebou natírejte tukem. Košíčky upečte a studené se mohou naplnit podle fantazie. Výborné jsou různé sýrové, šunkové nebo rybí pomazánky. Ze sladkých jsou nejoblíbenější plněné pudinkovým či žloutkovým krémem a ovocem.
Krok 4
Košíčky se mohou upéci i naplněné. Naplnit se mohou na způsob pizzy, tzn. do každého vložit cherry rajče, kousek papriky, plátek slaniny, kousek ryby, sýru - podle vlastního uvážení. Jestliže košíčky plníte „mokrou“ náplní, nezapomeňte na dno nasypat trochu strouhanky (slané dezerty), mletých ořechů nebo kokosu (sladké), aby se těsto nerozmáčelo. Sladké košíčky můžete naplnit jablky, sekanými ořechy s medem i jiným ovocem.
Krok 5
Upečené dezerty z filo těsta vždy přendejte z horkého plechu na kuchyňskou mřížku a nechte vychladnout. Konzumovat se má nejlépe ještě ten den, co je upečeno, později má tendenci vlhnout a těsto již není tak křupavé.