Jak namíchat saláty s mrkví | recepty
Jak namíchat saláty s mrkví | 7 receptů z mrkve. Mrkev se podle dochovaných zpráv pěstovala na královských dvorech a klášterních zahradách již před několika tisíci lety. Jejími hlavními pěstiteli byli staří Slované a Germáni. Dnes je to nejrozšířenější a nejužívanější zelenina v kuchyni, kosmetice a lidovém lékařství. Není divu, vždyť mrkev nejen dobře chutná, ale také obsahuje množství zdraví prospěšných vitaminů. Mrkev je lehce stravitelná, podává se i malým dětem a uplatňuje se v dietním stravování.
Připravte si podle následujícího článku tyto mrkvové saláty:
- mrkvový salát s jablky
- mrkvový salát s pomerančem
- mrkvový salát s křenem
- mrkvový salát s kyselým zelím
- mrkvový salát s kečupem
- mrkvový salát s celerem
- mrkvový salát s banánem a pomerančem
Co je potřeba
V následujících odstavcích najdete několik receptů na mrkvový salát s rozpisem potřebných ingrediencí.
Krok 1
- 300 g mrkve
- 200 g jablek
- špetku soli
- šťáva z poloviny citronu
- podle chuti cukr
- bílý jogurt
Mrkev a jablka nastrouhejte na nudličky, promíchejte se solí a šťávou z citronu a nechte vychladit. Před podáváním dochuťte cukrem, solí a vmíchejte několik lžic bílého jogurtu.
Krok 2
- 200 g mrkve
- 2 pomeranče
- 30 g mandlí
- 30 g cukru
- šlehačka na ozdobu
Pomeranč oloupejte, očistěte od bílých vláken, nakrájejte na tenká kolečka a ty ještě rozdělte na několik kousků. Mrkev nastrouhejte na nudličky, mandle spařte, oloupejte a nakrájejte. Vše promíchejte, oslaďte a rozdělte do misek. Ozdobte ušlehanou smetanou.
Krok 3
- 200 g mrkve
- 100 g křenu
- 100 g jablek
- cukr
- sůl
- citronová šťáva
Mrkev a jablka nastrouhejte na nudličky. Promíchejte s velmi jemně strouhaným křenem a dochuťte solí, cukrem a šťávou z citronu. Salát se hodí k minutkám.
Krok 4
- 200 g strouhané mrkve
- 200 g kysaného zelí
- cukr
- sůl
- 100 g majonézy
Zelí vymačkejte a překrájejte na menší kousky. Promíchejte mrkev, zelí, majonézu a dochuťte.
Krok 5
- 200 g mrkve
- 100 g jablek
- 50 g cibule
- lžíce oleje
- lžíce kečupu
- citronová šťáva
- sůl
- cukr
Mrkev s jablky rozstrouhejte a promíchejte s drobnými kousky cibule. Přidejte olej, kečup a dochuťte solí, cukrem a citronem.
Krok 6
- 200 g mrkve
- 200 g celeru
- 50 g jablek
- 50 g cibule
- 100 g majonézy
- sůl
- cukr
- citronová šťáva
- petrželová nať
Celer a mrkev nakrájejte na malé kostičky a vhoďte do vroucí vody. Minutu povařte a ihned zchlaďte ve studené vodě. Jablka nastrouhejte, cibuli pokrájejte a vše dohromady promíchejte s majonézou. Dochuťte a podávejte sypané petrželovou natí.
Krok 7
- 2 banány
- 1 pomeranč
- 200 g mrkve
- 30 g mandlí
- 20 g rozinek
- šťáva z poloviny citronu
- 2 lžíce cukru
- bílý jogurt
Banán nakrájejte na kolečka, pomerančové dílky na kousky a mrkev na nudličky. Promíchejte s nasekanými oloupanými mandlemi, předem namočenými rozinkami , citronem a cukrem. Na závěr přidejte bílý jogurt. Podávejte jako dezert.