jaktak.cz

Jak namíchat saláty s mrkví | recepty

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak namíchat saláty s mrkví | 7 receptů z mrkve. Mrkev se podle dochovaných zpráv pěstovala na královských dvorech a klášterních zahradách již před několika tisíci lety. Jejími hlavními pěstiteli byli staří Slované a Germáni. Dnes je to nejrozšířenější a nejužívanější zelenina v kuchyni,  kosmetice a lidovém lékařství. Není divu, vždyť mrkev nejen dobře chutná, ale také obsahuje množství zdraví prospěšných vitaminů. Mrkev je lehce stravitelná, podává se i malým dětem a uplatňuje se v dietním stravování.

Připravte si podle následujícího článku tyto mrkvové saláty:

  • mrkvový salát s jablky
  • mrkvový salát s pomerančem
  • mrkvový salát s křenem
  • mrkvový salát s kyselým zelím
  • mrkvový salát s kečupem
  • mrkvový salát s celerem
  • mrkvový salát s banánem a pomerančem

Co je potřeba

V následujících odstavcích najdete několik receptů na mrkvový salát s rozpisem potřebných ingrediencí.

Krok 1

  • 300 g mrkve
  • 200 g jablek
  • špetku soli
  • šťáva z poloviny citronu
  • podle chuti cukr
  • bílý jogurt

Mrkev a jablka nastrouhejte na nudličky, promíchejte se solí a šťávou z citronu a nechte vychladit. Před podáváním dochuťte cukrem, solí a vmíchejte několik lžic bílého jogurtu.

Krok 2

  • 200 g mrkve
  • 2 pomeranče
  • 30 g mandlí
  • 30 g cukru
  • šlehačka na ozdobu

Pomeranč oloupejte, očistěte od bílých vláken, nakrájejte na tenká kolečka a ty ještě rozdělte na několik kousků. Mrkev nastrouhejte na nudličky, mandle spařte, oloupejte a nakrájejte. Vše promíchejte, oslaďte a rozdělte do misek. Ozdobte ušlehanou smetanou.

Krok 3

  • 200 g mrkve
  • 100 g křenu
  • 100 g jablek
  • cukr
  • sůl
  • citronová šťáva

Mrkev a jablka nastrouhejte na nudličky. Promíchejte s velmi jemně strouhaným křenem a dochuťte solí, cukrem a šťávou z citronu. Salát se hodí k minutkám.

Krok 4

  • 200 g strouhané mrkve
  • 200 g kysaného zelí
  • cukr
  • sůl
  • 100 g majonézy

Zelí vymačkejte a překrájejte na menší kousky. Promíchejte mrkev, zelí, majonézu a dochuťte.

Krok 5

  • 200 g mrkve
  • 100 g jablek
  • 50 g cibule
  • lžíce oleje
  • lžíce kečupu
  • citronová šťáva
  • sůl
  • cukr

Mrkev s jablky rozstrouhejte a promíchejte s drobnými kousky cibule. Přidejte olej, kečup a dochuťte solí, cukrem a citronem.

Krok 6

  • 200 g mrkve
  • 200 g celeru
  • 50 g jablek
  • 50 g cibule
  • 100 g majonézy
  • sůl
  • cukr
  • citronová šťáva
  • petrželová nať

Celer a mrkev nakrájejte na malé kostičky a vhoďte do vroucí vody. Minutu povařte a ihned zchlaďte ve studené vodě. Jablka nastrouhejte, cibuli pokrájejte a vše dohromady promíchejte s majonézou. Dochuťte a podávejte sypané petrželovou natí.

Krok 7

  • 2 banány
  • 1 pomeranč
  • 200 g mrkve
  • 30 g mandlí
  • 20 g rozinek
  • šťáva z poloviny citronu
  • 2 lžíce cukru
  • bílý jogurt

Banán nakrájejte na kolečka, pomerančové dílky na kousky a mrkev na nudličky. Promíchejte s nasekanými oloupanými mandlemi, předem namočenými rozinkami , citronem a cukrem. Na závěr přidejte bílý jogurt. Podávejte jako dezert.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-namichat-salaty-s-mrkvi-recepty.html