Jak postupovat, aby se řízek povedl | recept na vídeňský řízek
Jak postupovat, aby se řízek povedl | recept na vídeňský řízek. Řízek patří k české klasice. Řízkem se rozumí smažený obalovaný plátek masa. Na řízek se hodí vepřové, telecí, kuřecí a krůtí maso, ryby. Řízek lze připravit i ze zeleniny, hub, sýru nebo různých směsí tvarovaných na plátky. Nejčastěji se obaluje v trojobalu – hladká mouka, rozšlehané vejce, strouhanka. Setkat se můžete i s obalováním v ořechách, rozdrcených cornflakes, těstíčku. V článku se dozvíte, jak správně připravit vídeňský řízek.
Co je potřeba
- telecí maso
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka
- přepuštěné máslo
- sůl
- mletý pepř
Krok 1
Telecí maso na řízky má být z telecí kýty, tzv. ořechu nebo vrchního šálu. Z této části nakrájejte plátky asi o váze cca 150 g. Opatrně maso rozklepejte, osolte a okořeňte mletým pepřem. V některých receptech v Rakousku i Německu pepř vynechávají.
Krok 2
Rozklepaný plátek masa obalte z obou stran v mouce. Mouku k masu přitlačte. Na obalování v mouce a strouhance je lepší plochá širší nádoba, např. plech na pečení.
Krok 3
Vejce rozklepněte a vidličkou je lehce prohoďte, nešlehejte je příliš dlouho. Ve vejcích protáhněte maso, aby se namočilo po celé ploše.
Krok 4
Nakonec řízek obalte ve strouhance, ale na rozdíl od mouky, tady příliš netlačte.
Krok 5
Obalený řízek vložte do horkého přepuštěného másla. Pravý vídeňský řízek má oříškovou chuť, kterou mu dodává právě ghí. Smažte zvolna z obou stran, správně usmažený řízek má „odfouklou“ strouhanku.
Po usmažení lehce osušte ubrouskem, odstraníte přebytečný tuk. Vídeňský řízek se zdobí plátkem citronu a podává s bramborovým salátem nebo i jinou přílohou z brambor.
V předchozích bodech je popsán pravý vídeňský řízek podle originálního rakouského receptu. Stejný postup však platí i u řízku z jiných druhů mas, zeleniny nebo směsí.
Přepuštěné máslo na smažení ale můžete s klidem klidně nahradit jiným tukem. Tuk musí vydržet vyšší teploty aniž by se přepaloval. Nejvhodnější je řepkový olej nebo sádlo.