Jak připravit dip z mrkve a červené čočky | recept na domácí dip
Jak připravit dip z mrkve a červené čočky | recept na domácí dip. Netradiční dip mezi svými kolegy klasiky rozhodně vzbudí pozornost. Základní surovinu klasických dipů, tedy tvaroh, žervé či zakysanou smetanu, nechejte hezky v chladu a sáhněte spíše do spíže pro červenou čočku. Základem tohoto dipu s jemně indickým nádechem je právě tato luštěnina.
Co je potřeba
- 150 g červené čočky
- 4–5 ks mrkve
- 4 ks bobkového listu
- 3 stroužky česneku (2 vcelku, 1 prolisovaný)
- 1 lžička římského kmínu (celý nikoliv mletý)
- 1 plná lžička mletého římského kmínu
- 1 plná lžička kari koření
- 1 lžíce dijonské hořčice
- sůl, pepř – dle chuti
- 200 g bílého řeckého jogurtu
Krok 1
Nejprve si předvařte červenou čočku a očištěnou mrkev. Vařte je zvlášť ve dvou hrncích, ale přidejte stejné koření. Do každého hrnce přidejte dva bobkové listy, půl lžičky celého římského kmínu a 1 stroužek česneku. Vařte doměkka. Poté slijte, odstraňte bobkové listy i stroužky česneku a nechejte v míse vychladnout.
Krok 2
Mrkev a čočku rozmixujte tyčovým mixérem na kaši.
Krok 3
Přidejte prolisovaný stroužek česneku, mletý římský kmín, kari koření a dijonskou hořčici. Vše promíchejte.
Krok 4
Na závěr přimíchejte jogurt. Pokud bude dip stále moc hustý, dodejte ještě jogurt nebo nařeďte kapkou mléka a dle chuti osolte a opepřete.
Krok 5
Po vychlazení v lednici dip naservírujte do menší misky a podávejte se zeleninou, slanou tyčinkou, keksem. Vzhledem ke konzistenci podobné hummusu je skvělou volbou k podávání pita chleba či tortilla.
Řecký jogurt můžete nahradit jiným výrazně tučnějším jogurtem (např. Choceňským).