Jak připravit Baba ghanoush
Jak připravit Baba ghanoush | recept na dip z pečeného lilku. Stejně jako poměrně neznámý název, je pro mnoho z nás poměrně neznámá i kombinace chutí, které tento orientální dip nabízí. Jedná se o dip či pomazánku z pečených lilků, doplněnou výrazným římským kmínem a do orientálních pokrmů přímo nutnou Tahini pastou. Spolu s pár již tradičními surovinami si tak velmi jednoduše vytvoříte netradiční pochoutku, která rozšíří Vaše chuťové obzory.
Co je potřeba
- 1–2 stroužky česneku
- 2 ks menšího lilku
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce tahini pasty (sezamová pasta)
- 1 lžíčka mletého římského kmínu
- sůl – dle chuti
- 2 lžíce petržele
Krok 1
Lilky omyjte, osušte a na pár místech lehce propíchněte nožem. Takto připravené je položte na plech vyložený pečícím papírem.
Krok 2
Lilky pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C přibližně po dobu 50 minut. Během pečení je párkrát otočte. Upečené lilky mají měkkou dužinu a slupka se výrazně nakrabatí.
Krok 3
Upečené lilky nechejte lehce vychladnout. Pro urychlení je nařízněte či rozpulte, dužina je nesmírně horká. Pomocí lžíce pak dužinu vydlabejte do misky a rozmačkejte ji vidličkou na pastu.
Krok 4
Přidejte prolisovaný česnek, citronovou šťávu, Tahini pastu, sůl, římský kmín, olivový olej a nadrobno nasekanou petrželku. Směs promíchejte, nechejte chvilku odležet, aby se chutě prolnuly.
Krok 5
Pak už jen servírujte. Nejlépe zakápnuté trochou olivového oleje, s arabským či indickým chlebem, rovněž můžete podávat jen se zeleninou, či slanou tyčinkou, keksem.
Přidáním výrazného koriandru na místo petržele dosáhnete v podstatě originálního dipu z Blízkého východu.