Jak připravit klementinky v červeném víně | recept na sladký dezert
Jak připravit klementinky v červeném víně | recept na sladký dezert z mandarinek odrůdy klementina. Ovoce a víno. Úžasná kombinace, jejímž výsledkem nemusí být jen tradiční punč, ale i výborný sladký dezert. V podstatě k tomu stačí jen mandarinky odrůdy klementina a červené víno. Právě z nich a s dopomocí cukru, koření a Vaší chvilkové práce vytvoříte překvapivě dobrý dezert.
Co je potřeba
- 300 ml červeného vína
- 120 g moučkového cukru
- 1 svítek skořice
- ½ lžičky vanilkové esence
- 150 ml vody
- 6 klementinek
- + oříšky na posypání
Krok 1
Červené víno nalijte do hrnce, přidejte cukr, svítek skořice, vanilkovou esenci a vodu. Na slabém ohni zahřívejte, občas promíchejte, aby se cukr rozpustil. Pak směs přiveďte k varu a nechejte 5 minut jemně provařit (probublávat).
Krok 2
Mezitím oloupejte klementinky. Postupujte opatrně, aby zůstaly celé a neporušené. Očistěte i přebytečná bílá vlákna.
Krok 3
Následně je přidejte do vinného roztoku a 10 minut na jemném plameni povařte. Nemíchejte s nimi, jen je po 5 minutách obraťte.
Krok 4
Poté klementinky vyjměte a zbylý nálev zredukujte na poloviční množství. Tím i jemně zhoustne a vytvoří se sirupová konzistence.
Krok 5
Jako dezert klementinky podávejte přelité vinným sirupem, posypané oříšky.
Klementinky na víně můžete podávat i se zakysanou smetou, šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou.