Jak upéct lískooříškové kuličky | recept na vánoční cukroví
Jak upéct lískooříškové kuličky | recept na vánoční cukroví. Opravdu málo stačí k upečení křehké lískooříškové kuličky s křupavým překvapením uvnitř. Pouze základní máslové těsto, lískový oříšek, ruce pro tvorbu kuliček a moučkový cukr v závěru na obalení. Velice snadno a rychle tak doplníte repertoár vánočního cukroví o potěšení s lískovým oříškem.
Co je potřeba
Uvedené množství je přibližně na 35 kuliček.
Těsto:
- 125 g hladké mouky
- 100 g másla
- 15 g cukru moučka + v závěru na obalení
- ½ balíčku vanilkového cukru
- 1 žloutek
Krok 1
Do mísy dejte hladkou mouku, povolené máslo, moučkový cukr, vanilkový cukr a žloutek.
Krok 2
Vše dohromady propracujte na těsto, které by mělo být krásně tvárné a dobře zpracovatelné. V případě, že se Vám lepí na ruce, přisypte přiměřené množství mouky. V opačném případě, příliš suchého a drobivého těsta, přidejte máslo. Těsto nechejte v chladu odpočinout nejlépe přes noc.
Krok 3
Těsto z lednice vyndejte alespoň půl hodiny před zpracováním, aby povolilo a dobře se s ním pracovalo. Následně v dlani tvořte malou placku, vložte lískový oříšek a zpracujte do kuličky.
Krok 4
Kuličky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem.
Krok 5
Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C, 10–15 minut. Jakmile kuličky začnou zlátnout, vyndejte je.
Krok 6
Ještě horké je obalujte v moučkovém cukru a skládejte jednu vedle druhé na talíř. Nedávejte kuličky na sebe, moučkový cukr se na horkém těstě jemně rozpustí a kuličky by se pak na sebe přilepily.
Krok 7
Na lískooříškové křupnutí se můžete těšit po odležení v chladu, a to alespoň přes noc.
Kuličky pečením jemně změní tvar, jelikož si mírně sednou a budou z nich takové bochánky. Ovšem obalením v cukru tento malý nedostatek snad zamaskujete.