Jak připravit rumové švestky v čokoládě | recept na nepečené vánoční cukroví
Jak připravit rumové švestky v čokoládě | recept na nepečené vánoční cukroví. Procházka, pak pohádky, k nim čaj s rumem či grog a z mísy cukroví stojící před Vámi. Nevíte, který kousek si vybrat? To je vánoční pohoda a typické dilema. S váháním Vám poradím. Čaj s rumem či grog nejlépe doplní právě tyto rumové švestky s překvapením v podobě mandle schované uvnitř, vše hezky zabalené v čokoládě, oříšcích či kokosu. Přináším vám recept na lahodné nepečené vánoční cukroví.
Co je potřeba
Suroviny:
- 30 kusů sušených vypeckované švestek
- 30 kusů oloupaným mandlí
- 150–200 ml rumu
- 100 g čokolády na vaření
- 50 g kvalitní vysokoprocentní hořké čokolády (70 % a více)
- 180–100 ml mléka
- + nasekané oříšky či kokos na obalení
Krok 1
Sušené vypeckované švestky dejte do uzavíratelné nádoby a zalijte rumem tak, aby byly všechny potopené. Takto naložené je na noc odložte do lednice.
Krok 2
Druhý den do švestek na místo pecky vložte oloupanou mandli.
Krok 3
A nechejte oschnout.
Krok 4
Mezitím ve vodní lázni rozpusťte čokolády. V průběhu rozpouštění dolévejte mléko dle potřeby. Výsledná čokoláda by měla být jemně naředěná, ale pouze tak, aby z ovoce následně neztékala.
Krok 5
Jakmile je čokoláda ideálně tekutá, namáčejte v ní plněné švestky. Ty musí být čokoládou obalené kompletně celé. Kuchyňskými kleštěmi (pinzetou) je rovnou z čokolády přendávejte do misky s nasekanými oříšky či kokosem.
Krok 6
V této fází jsou plněné švestky sice hotové, ale celkem beztvaré. Pokud chce dodat na estetičnosti, tak je po obalení v misce s oříšky či kokosem v dlaních velice jemně vypracujte do kuličky. Ano, budete dosti špinaví, ale stojí to za to.
Krok 7
Takto připravené švestky stačí jen nechat v chladu zatuhnout a těšit se z ochutnávky.
Švestky naložené přes noc jsou přímo excelentně rumové. Pro méně odvážné dobu naložení zkraťte jen na pár hodin. Nejméně však dvě.