Jak upéct medové perníčky | recept na vánoční cukroví
Jak upéct medové perníčky | recept na vánoční cukroví, které je ihned měkké a nepotřebuje odležet. Perníčky patří k tradičnímu cukroví, bez něhož si řada rodin neumí Vánoce představit. Lákavá vůně upečených perníčků se často prolíná kuchyní již v předvánočním čase. Doba potřebná ke změknutí je u mnoha receptů nutná. Pojďte si upéct perníčky, které jsou měkké v den upečení a nehrozí tak jejich nenápadné mizení z důvodu ochutnávky, zda už náhodou nezměkly.
Co je potřeba
Uvedené množství surovin vystačí na cca 40 perníčků.
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 75 g moučkového cukru
- 50 g medu
- 30 g másla
- 1 vajíčko
- 1 lžička prášku do pečiva
- 10–15 g perníkového koření
- 1 vrchovatá lžíce tmavého kakaa
Dohotovení:
- + 1 vajíčko
- + 1 žloutek
- +1 lžíce mléka či smetany
- cukrové konfety (zdobení)
Krok 1
V rendlíku na mírném plameni rozpusťte máslo s medem.
Krok 2
Jakmile bude medové máslo vlažné, přidejte k němu moučkový cukr, kakao, perníkové koření a vymíchejte.
Krok 3
Následně do již zcela zchladlé směsi zapracujte vajíčko.
Krok 4
Přidejte hladkou mouku a prášek do pečiva.
Krok 5
Vše dohromady pečlivě zpracujte na hladké těsto, které se Vám bude jemně lepit na ruce. To zapříčiní přidaný med. Pokud je ale těsto kompaktní a dobře tvarovatelné, mouku nepřidávejte. Výsledné perníčky by pak byly tvrdé. Připravené těsto pak dejte do chladna odležet nejlépe přes noc.
Krok 6
Po odležení těsto řádně prohněťte a párkrát s ním bouchněte o kuchyňskou linku, aby se zbavilo vzduchový bublin. Následně mezi pečícími papíry těsto vyválejte a vykrajujte jednotlivé tvary.
Krok 7
Vykrojené perníčky klaďte na plech vyložený pečícím papírem, ozdobte cukrovými konfety a potřete rozmíchaným vajíčkem.
Krok 8
Perníčky pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C, 4–5 minut. Určitě nepečte déle, ač se perníčky zdají nedopečené. Po vytažení z trouby dojdou na plechu a budou akorát. Při delším pečením budou výsledné perníčky tvrdé a nezměknou ani s osvědčeným jablkem v krabici.
Krok 9
Horké perníčky potřete vajíčkem rozmíchaným s mlékem či smetanou. Dodáte jim tak lesk.
Krok 10
A jelikož máte i nazdobeno, můžete měkké perníčky směle ochutnávat. Tedy, jen jakmile vychladnou.
Perníčky budou ještě o něco chutnější, pokud 100 g hladké mouky nahradíte při zpracování těsta 100 g mletých oříšků.