Jak připravit perníkové kuličky s marcipánem | recept na nepečené vánoční cukroví
Jak připravit perníkové kuličky s marcipánem | recept na nepečené vánoční cukroví. Ač se může vzhledem k marcipánu zdát, že půjde o velice sladké cukroví, opak je pravdou. Hořkost kakaa jeho sladkost dokonale zmírní. Přidaný perník navíc nepečené cukroví krásně ovoní a dotáhne chuť k dokonalosti. Vytvoříte tak poměrně netradiční cukroví, které krásně vypadá a hlavně skvěle chutná. Vyzkoušejte nepečené perníkové kuličky s marcipánem a uvidíte, že nebudete litovat.
Co je potřeba
Uvedené množství surovin vystačí cca na 60 ks kuliček menší velikosti.
- 2 ks (250 g) perníku na strouhání
- 100 g moučkového cukru
- 125 g másla
- 0,5 dcl rumu
- 3 lžíce extra tmavého kakaa
- piškotovou strouhanku (můžete použít rozemleté piškoty) – dle potřeby
- 200 g marcipánu
Krok 1
Máslo utřete s moučkovým cukrem do hladkého krému.
Krok 2
Přidejte nastrouhaný (nadrcený) perník, kakao a rum. Vše zpracujte na kompaktní těsto. Pokud je těsto řídké, lepí se, přidejte dle potřeby piškotovou strouhanku.
Krok 3
Takto připravené těsto dejte nejméně na hodinu uležet do lednice.
Mezitím si připravte porce marcipánu. Stačí ho natrhat na kousky, či pokud máte čas, vytvarujte malé kuličky. Marcipán je lepší si připravit takto samostatně čistýma rukama. Cukroví je ve výsledku hezčí na oko. Při zpracování marcipánu spolu s tmavou hmotou se totiž barvy promísí a výsledek nevypadá tak dokonale.
Krok 4
Následně z těsta vytvořte v dlani malou placku, vložte marcipán a zabalte do kuličky.
Krok 5
Hotové kuličky uchovávejte v chladu a pak už jen podávejte, případně vložte do okrasných košíčků.
Kuličky můžete na závěr obalit ve zbylém nastrouhaném perníku, či kakau.