Jak upéct kešu penízky | recept
Jak upéct kešu penízky | recept na vánoční cukroví. U většiny vánočního cukroví hrají prim vlašské či lískové oříšky. Pusťte nyní do hlavní role jiný druh oříšků – kešu! Chuťově zajímavé, netradiční a do cukroví méně využívané. Docílíte úžasného cukroví na styl suchárku či sušenky, které, ač by se mohlo zdát, rozhodně není suché a dusivé. Omega 3 mastné kyseliny zapracují dokonale. No a vlastně tedy tím pádem je zdravé cukroví na světě.
Co je potřeba
Uvedené množství je na cca 30 penízků.
Těsto:
- 100 g moučkového cukru
- 100–110 g másla
- 150 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ balíčku vanilkového cukru
- 100 g sekaných kešu oříšků
+ na obalení:
- sekané kešu oříšky – dle potřeby
+ na potření:
- 1 žloutek
- 2 lžíce mléka
+ na ozdobu:
- kešu oříšky vcelku – podle počtu kusů penízků
Krok 1
100 g povoleného másla utřete dohladka.
Krok 2
Postupně do něj zapracujte moučkový a vanilkový cukr a opět utřete téměř do pěny.
Krok 3
Do takto připraveného oslazeného másla přidejte mouku, prášek do pečiva a najemno nasekané kešu oříšky.
Krok 4
Vypracujte tvárné těsto. V této chvíli, pokud těsto nedrží dobře dohromady, přidejte máslo dle potřeby. Pokud je naopak těsto až moc mastné, předejte ještě pár sekaných oříšků či jemně zaprašte moukou.
Krok 5
Z těsta vytvořte válečky o průměru 2 cm a obalte je v nasekaných oříšcích. Valečky dejte na hodinu odležet do chladu. Před krájením je můžete na pár minut přesunout do mrazáku, budou se z nich pak lépe krájet kolečka.
Krok 6
Po náležitém vychlazení ukrajujte z válečku plátky asi 1 cm široké. Do vzniklého kolečka vtlačte celý kešu oříšek a potřete rozšlehaným žloutkem s mlékem.
Krok 7
Vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C přibližně 10 minut. Po vyndání z trouby se penízky jeví jako nedopečené, jsou značně měkké, ale při chladnutí krásně dojdou.
Krok 8
Kešu penízky nechte pár dnů rozležet a podávejte.
Válečky dělejte opravdu menšího průměru, penízky se v troubě totiž dosti roztečou. Sama jsem do trouby dávala velikost cca koruny a z trouby vytáhla téměř velikost padesátikoruny. S tím souvisí i fakt, že je lepší na plech penízky vyskládat s většími mezerami mezi sebou.