Jak připravit linecký tvarohový koláč s mákem | recept
Jak připravit linecký tvarohový koláč s mákem | recept. Pokud stejně jako já neodoláte kombinaci tvarohu a máku, rozhodně vyzkoušejte následující recept. Tento koláč je spojením právě těchto dvou ingrediencí, k tomu doplněný křehkých lineckým těstem. Navíc je jednoduchý na přípravu, krásně vypadá. A to i v situaci, když se Vám zamýšlené šrafování ne zcela vydaří.
Co je potřeba
Uvedené množství je do dortové formy o průměru 23 cm
Těsto:
- 100 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 225 g polohrubé mouky
- 1 vajíčko
Náplň (krém):
- 3 vaničky polotučného tvarohu
- 1 zakysanou smetanu
- 150 ml mléka
- 2 vanilkové cukry
- 60 g moučkového cukru
- 3 lžíce Maizeny (Solamylu)
- 2 vajíčka
- 200 g mletého máku
Krok 1
Do mísy vložte veškeré suroviny potřebné na těsto a vypracujte hladké, polotuhé těsto.
Krok 2
Dortovou formu vyložte pečícím papírem a těsto do ní prsty rovnoměrně rozprostřete.
Krok 3
Nyní si připravte krém. Do mísy dejte tvarohy, zakysanou smetanu, 100 ml mléka, vanilkové cukry, moučkový cukr, maizenu a vajíčka. Vše umíchejte do hladké hmoty.
Krok 4
Krém rozdělte na dvě části. Do menší z nich vsypte mák a 50 ml mléka. Promíchejte.
Krok 5
Nyní formu s připraveným těstem naplňte krémem, a to tak, že doprostřed dejte 2 lžíce světlého krému, na ně 2 lžíce makového krému. Takto postupujte do zaplnění půlky formy.
Krok 6
Koláč pečte v předem vyhřáté troubě po dobu 50 minut na 180 °C.
Krok 7
Koláč nechejte dostatečně ztuhnout, nejlépe vychladit v lednici. Ano, budete muset ještě chvíli vydržet. Potom už stačí jen nakrájet a servírovat.
Do krému neváhejte přidat trochu rumu na ovonění.