Jak připravit topinkovou bombu ze žlutých cuket
Jak připravit topinkovou bombu ze žlutých cuket | cuketová pochoutka na topinky. Jedna úžasná specialita, a to jak k dobrému vínu v odlehčené verzi, tak k vychlazenému pivu. Pravda, v méně zdravé variantě. Na své si přijdou dámy i pořádní chlapi – stačí přidat pikantnější složku, nejlépe masného rázu. Úžasné rovněž je, že si tuto cuketovou specialitu můžete dopřát i klidně měsíc po skončení cuketové sezóny. Snadnost, variabilita, trvanlivost. No, není nad čím váhat.
Co je potřeba
Uvedené množství je na 5–6 skleniček po 200 ml
- 1 kg žluté cukety
- 3 velké cibule
- 8 stroužků česneku
- 60 ml olivového oleje
- 3 lžíce worcesterové omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 3 lžičky soli
- 4 lžíce krupicového cukru
- 3 lžíce červeného vinného octa
- 400 g rajčatového protlaku
- sůl, pepř – dle chuti
Krok 1
Nejprve si připravte potřebnou zeleninu. Cuketu oloupejte a v případě, že je poněkud přerostlá, odstraňte i semínka uvnitř. Očištěnou cuketu nahrubo nastrouhejte. Cibuli nakrájejte na půl kolečka, česnek na plátky.
Krok 2
Ve větší pánvi či hrnci rozehřejte olivový olej a dozlatova na něm osmahněte cibuli s česnekem. Přimíchejte worcester, sójovou omáčku a červený vinný ocet. Restujte, dokud se tekutina neodpaří. Pak přisypte cukr a nechejte zkaramelizovat.
Krok 3
Přidejte připravenou cuketu a 5–10 minut duste (až cukety zvláční a zavadnou).
Krok 4
Osolte a přimíchejte rajčatový protlak. Za občasného míchání poduste ještě 5 minut. V případě potřeby podlijte vodou.
Krok 5
Ochucenou cuketou směs přendejte do zapékací mísy či ponechte v hrnci, pokud může do trouby.
Krok 6
Pečte nepřiklopené v předem vyhřáté troubě na 200 °C zhruba 40 minut. Během pečení občas promíchejte.
Krok 7
Ještě vařící směs přendejte do sklenic a hned zavíčkujte. Tím se bude cuketová bomba chovat jako zavařená a při uskladnění v lednici vydrží opravdu několik týdnů.
Krok 8
Můžete servírovat na klasické topince či na opečeném toastu se sýrem (čedar, balkánský sýr). Nebo ještě doladit nakrájenou pikantní Čabajkou, Chorizem. Směs dále můžete promíchat s orestovaným mletým masem a podávat s těstovinami.
Recept lze připravit i z klasických zelených cuket.