Jak na univerzální dýňovou pochoutku z pár surovin
Jak na univerzální dýňovou pochoutku | marmeláda, dip k masu, sladká přísada do bílého jogurtu. Do jogurtu, do kefíru, do těsta při pečení, jako dip ke grilovanému masu, místo marmelády na kus pečiva. Zde všude můžete využít tuto dokonalou univerzální dýňovou pochoutku. Záleží jen na Vaší chuti. A testovat můžete postupně, v lednici ji snadno uchováte k pozdějšímu využití. Mezi poslední bonusy rozhodně patří nenáročná příprava z pár surovin.
Co je potřeba
- 1 dýně druhu Hokkaido
- 300 ml jablečného cideru
- 150–200 g medu (dle Vaší chuti)
- 1 lžíce mleté skořice
- 1 lžičku mletého nového koření
Krok 1
Dýni umyjte, očistěte od semínek a i se slupkou dužinu nakrájejte na kostky. Ty rozložte na plech vyložený pečícím papírem a takto na sucho (bez pokapání olejem) pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C, 20–30 minut, dokud dýně nebude měkká.
Krok 2
Po upečení dýni rozmixujte tyčovým mixérem na pyré.
Krok 3
Do tohoto receptu potřebujete 600 g dýňového pyré. Pokud Vám část pyré zůstane, směle ho zamrazte. Bude se Vám hodit do spousty dalších receptů.
Krok 4
Pyré dejte do hrnce, přidejte jablečný cider, med, skořici a mleté nové koření. Vše promíchejte.
Krok 5
Směs za stálého míchání přiveďte k varu, stáhněte plamen téměř na polovinu a 30–40 minut zvolna vařte do doby, než směs zhoustne. Měla by získat konzistenci podobnou marmeládě, tak, že Vám sotva sklouzne z vařečky. Během vaření občas promíchejte, aby se houstnoucí směs nezačala připalovat.
Krok 6
Uvařenou pochoutkou naplňte uzavíratelné sklenice a uchovávejte v chladu k dalšímu využití, které je opravdu pestré.
Med zkuste nahradit javorovým sirupem, pochoutka získá jiný šmrnc. Mimochodem velice chutný.