Jak udělat sladký dýňový chlebíček
Jak udělat sladký dýňový chlebíček | recept z dýně na sladký čokoládový chlebíček. Poměrně vydatný, tudíž zasytí. Pečený z dýňového pyré a zakysané smetany, tudíž vláčný a jemný. Sladký dýňový chlebíček nejen zasytí, ale i oko potěší. Tak, a už jen ta káva k němu a směle vychutnávat sezónní podzimní dobrotu.
Co je potřeba
Uvedené množství je do formy na biskupský chlebíček.
- ½ větší dýně Hokkaido
- 70 g másla
- 125 g cukru krupice
- ¼ lžičky soli
- 2 vajíčka
- 180 g tučné zakysané smetany
- 300 g hladké mouky
- ½ sáčku prášku do pečiva
- 100 g čokolády na vaření
- ½ lžičky mletého zázvoru
- 2 lžičky mleté skořice
- 3 vrchovaté lžíce Holandského kakaa
- 100 ml mléka
Krok 1
Dýni umyjte, očistěte od semínek a i se slupkou dužinu nakrájejte na kostky. Ty rozložte na plech vyložený pečícím papírem a takto na sucho (bez pokapání olejem) pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C, 20–30 minut, dokud dýně nebude měkká.
Krok 2
Po upečení dýni rozmixujte tyčovým mixérem na pyré.
Krok 3
Do tohoto receptu potřebujete 300 g dýňového pyré. Pokud Vám část pyré zůstane, směle ho zamrazte. Bude se Vám hodit do spousty dalších receptů.
Krok 4
Do mísy vložte změklé máslo, krupicový cukr, sůl, mletý zázvor, skořici a společně utřete.
Krok 5
Přidejte vajíčka a promíchejte.
Krok 6
Následně přimíchejte dýňové pyré a zakysanou smetanu.
Krok 7
Do směsi přisypte mouku a prášek do pečiva a vymíchejte hladké těsto.
Krok 8
Nyní přidejte nahrubo nasekanou čokoládu.
Krok 9
Půlku takto připravené těsta vlijte do chlebíčkové formy vyložené pečícím papírem.
Krok 10
Zbylou polovinu obarvěte tmavým kakaem, nařeďte mlékem a vymíchejte.
Krok 11
Tmavé těsto nalijte do formy ke světlé polovině a několikrát projeďte vidličkou, abyste vytvořili lehké mramorování.
Krok 12
Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 60 minut nebo až je špejle zapíchnuta do těsta po vytažení suchá. Záleží na výšce chlebíčku. Upečený chlebíček nechejte chvilku vychladnout ve formě, pak až vyklopte.
Krok 13
A už jen stačí uvařit kávu a servírovat.
Není od věci do těsta spolu s čokoládou přidat i hrst nasekaných dýňových semínek či oříšků.