Jak uvařit polévku z růžičkové kapusty
Jak uvařit polévku z růžičkové kapusty | recept na kapustovou polévku. Růžičková kapusta byla v kuchyni dlouho opomíjená, byla většinou jen součástí polévkové zeleninové směsi. Poslední dobou je tato zelenina stále více a více oblíbená a to i samotná, např. jako příloha k masu.
Kapusta je bohatá na vitamin C, vápník, hořčík, sodík a fosfor. Obsahuje i velký podíl vlákniny a bílkovin. Do jídelníčku bychom ji měli zařazovat častěji, než je u nás zvykem. Aby si kapusta při vaření uchovala krásnou zelenou barvu, neměla by se vařit v zakryté nádobě, stačí ji nechat trochu pootevřenou. Co takhle pro začátek vyzkoušet polévku podle našeho článku?
Co je potřeba
- 350 g růžičkové kapusty
- 1 l kuřecího vývaru
- 250 ml zakysané smetany
- 1 žloutek
- sůl
- mletý černý pepř
- špetka muškátového oříšku
Krok 1
Růžičkovou kapustu očistěte, skrojte košťál a odstraňte poškozené svrchní listy a omyjte. Zalijte ji kuřecím vývarem a uvařte téměř doměkka. Kuřecí vývar může být i z kostky, popřípadě lze nahradit vývarem ze zeleniny. Opravdu použijte vývar, jen z vody by polévka nebyla tak chutná.
Krok 2
Jakmile jsou kapustové růžičky uvařené na skus, několik jich vyjměte a odložte stranou. Zbytek dobře rozmixujte. Přidejte pepř, špetku strouhaného muškátového oříšku a podle potřeby případně dosolte. Nechte přejít varem a polévku odstavte.
Krok 3
Do smetany rozmíchejte žloutek a směs přidejte do polévky. Polévka musí být ještě horká, ale nesmí vařit, smetana by se srazila. Vraťte zpět do hrnce odložené kapustičky, prohřejte a můžete podávat. Do talíře můžete přidat kostičky osmažené žemle.