Jak připravit špízy z dýně a tofu | vegetariánský recept
Jak připravit špízy z dýně a tofu | recept na vegetariánské špízy z dýně hokkaido. Špízy a bez masa? A ještě se sladkou dýní a slanou sójovou omáčkou? Nemáte odvahu? Já Vám ji dodám! Sama jsem nevěřila, že tato netradiční kombinace surovin může vytvořit něco tak dokonalého, jakými jsou tyto špízy. Příjemně pikantní a barevně vyladěné. Bonusem je, že potěšíte milovníky alternativ jako je tofu, ale mile překvapíte i milovníky masa.
Co je potřeba
Uvedené množství je na cca 6 menších špízů:
- ½ kg dýně Hokkaido
- 250 g uzeného tofu
- 1 ks červené papriky (či kapie)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžičku citronové šťávy
- sójovou omáčku – dle chuti
Krok 1
Dýni očistěte od semínek a i se slupkou dužinu nakrájejte na kostky. Ty pak v páře 5–10 minut povařte. Dýně by měla zůstat jemně na skus, bude se ještě následně péct.
Krok 2
Tofu a červenou papriku či kapii nakrájejte na kostky.
Krok 3
Na grilovací špejle pak střídavě napichujte kostky předvařené dýně, papriku a tofu.
Krok 4
Následně špízy ze všech stran potřete směsí olivového oleje a citronové šťávy a vyskládejte na plech vyložený pečících papírem.
Krok 5
Špízy pečte v předem vyhřáté troubě do mírného zhnědnutí na 220 °C po dobu zhruba 20 minut.
Krok 6
Upečené špízy servírujte se sójovou omáčkou k namáčení. Můžete je sójovou omáčkou i pokapat a obalit v opraženém sezamu.
Špízy si bez váhání můžete připravit i na grilu a zpestřit tak grilování netradiční dobrotou. Změnit můžete i druh tofu a použít jinak ochucené (čili, bazalka) či zcela přírodní. Za mne ale doporučuji právě uzené, chuťově nejvíce ladí.