jaktak.cz

Jak připravit špízy z dýně a tofu | vegetariánský recept

Jak připravit špízy z dýně a tofu | recept na vegetariánské špízy z dýně hokkaido. Špízy a bez masa? A ještě se sladkou dýní a slanou sójovou omáčkou? Nemáte odvahu? Já Vám ji dodám! Sama jsem nevěřila, že tato netradiční kombinace surovin může vytvořit něco tak dokonalého, jakými jsou tyto špízy. Příjemně pikantní a barevně vyladěné. Bonusem je, že potěšíte milovníky alternativ jako je tofu, ale mile překvapíte i milovníky masa.

Co je potřeba

Uvedené množství je na cca 6 menších špízů:

  • ½ kg dýně Hokkaido
  • 250 g uzeného tofu
  • 1 ks červené papriky (či kapie)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • sójovou omáčku – dle chuti

Krok 1

Dýni očistěte od semínek a i se slupkou dužinu nakrájejte na kostky. Ty pak v páře 5–10 minut povařte. Dýně by měla zůstat jemně na skus, bude se ještě následně péct.

Krok 2

Tofu a červenou papriku či kapii nakrájejte na kostky.

Krok 3

Na grilovací špejle pak střídavě napichujte kostky předvařené dýně, papriku a tofu.

Krok 4

Následně špízy ze všech stran potřete směsí olivového oleje a citronové šťávy a vyskládejte na plech vyložený pečících papírem.

Krok 5

Špízy pečte v předem vyhřáté troubě do mírného zhnědnutí na 220 °C po dobu zhruba 20 minut.

Krok 6

Upečené špízy servírujte se sójovou omáčkou k namáčení. Můžete je sójovou omáčkou i pokapat a obalit v opraženém sezamu.

Špízy si bez váhání můžete připravit i na grilu a zpestřit tak grilování netradiční dobrotou. Změnit můžete i druh tofu a použít jinak ochucené (čili, bazalka) či zcela přírodní. Za mne ale doporučuji právě uzené, chuťově nejvíce ladí.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-spizy-z-dyne-tofu-vegetariansky-recept.html