Jak připravit pečenou dýni Hokkaido s medovo-hořčicovou zálivkou | recept
Jak připravit pečenou dýni Hokkaido s medovo-hořčicovou zálivkou | recept z dýně Hokkaido. Pečená dýně nemá chybu sama o sobě. Pokud ovšem její přirozenou a jemnou nasládlost doplníte výraznou, pikantnější zálivkou z hořčice, medu, pečeného česneku a rozmarýnu, pozvednete ji na úplně novou úroveň. Chuťově vyladěná dobrota Vás jednoduše překvapí.
Co je potřeba
K pečení:
- 1 větší dýně Hokkaido
- 1 palice česneku
- rozmarýn – dle chuti
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl, drcený pepř
Na zálivku:
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička šťávy z citronu
- upečený česnek
- rozmarýn
K podávání:
- sušené brusinky – dle chuti
- opražená dýňová semínka – dle chuti
Krok 1
Dýni očistěte od semínek a i se slupkou dužinu nakrájejte na měsíčky. V míse promíchejte s olivovým olejem, rozmarýnem, pepřem, solí.
Krok 2
Poté ochucené měsíčky dýně vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a přidejte neoloupané, celé stroužky česneku z jedné palice. Pokud máte čerstvý rozmarýn, přiložte na plech ještě 2 – 3 snítky. Při pečení vše krásně provoní.
Krok 3
Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C přibližně 40 minut, dokud dýně a česnek nezměknou a opečou. Dýně je měkká cca po 20 minutách, ale pokud se jemně opeče má daleko intenzivnější a lepší chuť. Případně po 20 minutách zvyšte troubu na 220 °C, abyste dýni vyloženě opekli.
Krok 4
Mezitím si připravte základ na zálivku. V misce smíchejte med, olivový olej, hořčici, citronovou šťávu a rozmarýn. Na závěr pak do zálivky vymáčkněte ze slupky upečené stroužky česneku a vše prošlehejte.
Krok 5
Pečenou dýni servírujte posypanou opraženými dýňovými semínky, sušenými brusinkami a přiložte zálivku k namáčení a případnému pokapání upečené dýně dle chuti každého strávníka. Na talíř můžete rovněž přidat kostky sýru typu feta (balkánský sýr). Slaný sýr se s ostatními surovinami výborně doplňuje.
Pokud máte oblíbený jiný druh dýně, vyzkoušejte recept s dýní špagetovou či máslovou. Jejich slupku ovšem před pečením oloupejte.