jaktak.cz

Jak připravit pečenou dýni Hokkaido s medovo-hořčicovou zálivkou | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak připravit pečenou dýni Hokkaido s medovo-hořčicovou zálivkou | recept z dýně Hokkaido. Pečená dýně nemá chybu sama o sobě. Pokud ovšem její přirozenou a jemnou nasládlost doplníte výraznou, pikantnější zálivkou z hořčice, medu, pečeného česneku a rozmarýnu, pozvednete ji na úplně novou úroveň. Chuťově vyladěná dobrota Vás jednoduše překvapí.

Co je potřeba

K pečení:

  • 1 větší dýně Hokkaido
  • 1 palice česneku
  • rozmarýn – dle chuti
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl, drcený pepř

Na zálivku:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička šťávy z citronu
  • upečený česnek
  • rozmarýn

K podávání:

  • sušené brusinky – dle chuti
  • opražená dýňová semínka – dle chuti

Krok 1

Dýni očistěte od semínek a i se slupkou dužinu nakrájejte na měsíčky. V míse promíchejte s olivovým olejem, rozmarýnem, pepřem, solí.

Krok 2

Poté ochucené měsíčky dýně vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a přidejte neoloupané, celé stroužky česneku z jedné palice. Pokud máte čerstvý rozmarýn, přiložte na plech ještě 2 – 3 snítky. Při pečení vše krásně provoní.

Krok 3

Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C přibližně 40 minut, dokud dýně a česnek nezměknou a opečou. Dýně je měkká cca po 20 minutách, ale pokud se jemně opeče má daleko intenzivnější a lepší chuť. Případně po 20 minutách zvyšte troubu na 220 °C, abyste dýni vyloženě opekli.

Krok 4

Mezitím si připravte základ na zálivku. V misce smíchejte med, olivový olej, hořčici, citronovou šťávu a rozmarýn. Na závěr pak do zálivky vymáčkněte ze slupky upečené stroužky česneku a vše prošlehejte.

Krok 5

Pečenou dýni servírujte posypanou opraženými dýňovými semínky, sušenými brusinkami a přiložte zálivku k namáčení a případnému pokapání upečené dýně dle chuti každého strávníka. Na talíř můžete rovněž přidat kostky sýru typu feta (balkánský sýr). Slaný sýr se s ostatními surovinami výborně doplňuje.

Pokud máte oblíbený jiný druh dýně, vyzkoušejte recept s dýní špagetovou či máslovou. Jejich slupku ovšem před pečením oloupejte.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-pecenou-dyni-hokkaido-s-medovo-horcicovou-zalivkou-recept.html