jaktak.cz

Jak udělat dezert z dýně s karamelem

Jak udělat dezert z dýně s karamelem | recept na dezert z dýně v karamelu. Výjimečné Hokkaido tentokrát připravené jako dezert báječně doplní Vaše dýňové menu. Na sladko připravená dýně velmi mile osloví Vaše chuťové buňky. A může se s nimi přátelit v hojnější míře, jelikož se vlastně jedná o takovou „zdravější“ verzi sladkého dezertu. Příprava navíc nezabere moc času a je celkem snadná, ani karamelu se není třeba obávat.

Co je potřeba

  • 1 ks dýně Hokkaido (cca 1 kg)
  • 200 g třtinového cukru
  • 80–100 ml smetany ke šlehání
  • ořechy – množství a výběr dle chuti (lískové, vlašské, kešu, mandle)

Krok 1

Dýni očistěte od semínek a i se slupkou dužinu nakrájejte na větší kostky.

Krok 2

Třtinový cukr rozpusťte v hrnci spolu se smetanou na řidší karamel (bude se jednat spíše o hustou omáčku). Cukr se smetanou rozpouštějte na mírném plameni za stálého promíchávání.

Krok 3

Přidejte připravenou dýni a v karamelu ji 5–10 minut poduste. Občas promíchejte.

Krok 4

Podušenou dýni přendejte na plech vyložený pečícím papírem. Pokud Vám při dušení karamel zřidl jako mne, vyndávejte kousky dýně děrovanou naběračkou, aby karamel nešel na plech všechen.

Krok 5

Na plechu pak dýni dle chuti polijte zbylým karamelem a pečte v předem vyhřáté troubě na 250 °C 15 minut.

Krok 6

Ořechy nasekejte nahrubo.

Krok 7

Upečenou dýni servírujte posypanou nasekanými ořechy, případně přelitou zbylým karamelem.

Dezert můžete dále vyšperkovat například šlehačkou, kopečkem zakysané smetany nebo zmrzliny.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-dezert-z-dyne-s-karamelem.html