Jak udělat dezert z dýně s karamelem
Jak udělat dezert z dýně s karamelem | recept na dezert z dýně v karamelu. Výjimečné Hokkaido tentokrát připravené jako dezert báječně doplní Vaše dýňové menu. Na sladko připravená dýně velmi mile osloví Vaše chuťové buňky. A může se s nimi přátelit v hojnější míře, jelikož se vlastně jedná o takovou „zdravější“ verzi sladkého dezertu. Příprava navíc nezabere moc času a je celkem snadná, ani karamelu se není třeba obávat.
Co je potřeba
- 1 ks dýně Hokkaido (cca 1 kg)
- 200 g třtinového cukru
- 80–100 ml smetany ke šlehání
- ořechy – množství a výběr dle chuti (lískové, vlašské, kešu, mandle)
Krok 1
Dýni očistěte od semínek a i se slupkou dužinu nakrájejte na větší kostky.
Krok 2
Třtinový cukr rozpusťte v hrnci spolu se smetanou na řidší karamel (bude se jednat spíše o hustou omáčku). Cukr se smetanou rozpouštějte na mírném plameni za stálého promíchávání.
Krok 3
Přidejte připravenou dýni a v karamelu ji 5–10 minut poduste. Občas promíchejte.
Krok 4
Podušenou dýni přendejte na plech vyložený pečícím papírem. Pokud Vám při dušení karamel zřidl jako mne, vyndávejte kousky dýně děrovanou naběračkou, aby karamel nešel na plech všechen.
Krok 5
Na plechu pak dýni dle chuti polijte zbylým karamelem a pečte v předem vyhřáté troubě na 250 °C 15 minut.
Krok 6
Ořechy nasekejte nahrubo.
Krok 7
Upečenou dýni servírujte posypanou nasekanými ořechy, případně přelitou zbylým karamelem.
Dezert můžete dále vyšperkovat například šlehačkou, kopečkem zakysané smetany nebo zmrzliny.