Jak uvařit dýňovou polévku | recept
Jak uvařit dýňovou polévku | recept na dýňovou polévku z dýně hokkaido. Dýňovka – sezónní dokonalost, která je v mnoha rodinách tak hojně vyžadována. Skoro každý má svůj oblíbený recept, na který nedá dopustit. Stejně tak já nedám dopustit na ten svůj. Nabízím Vám k vyzkoušení lehce pikantnější verzi dýňové polévky, kterou bych vzhledem k přidanému zázvoru, koriandru a kari koření doporučila spíše v sychravých dnech, jelikož Vás pěkně prohřeje.
Co je potřeba
- 1 menší dýni Hokkaido (cca 1 kg očištěné dýně)
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2–3 cm čerstvého zázvoru
- 2 menší mrkve
- 1–1,5 litru zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 2 hrsti hladkolisté petržele
- 2 lžíce worcesterové omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 menší lžičku koriandru
- 1 menší lžičku zázvoru
- 1 menší lžičku kari koření
- 1 lžičku červené sladké papriky
- špetku strouhaného muškátového oříšku
Krok 1
Nejprve si očistěte a nakrájejte veškerou zeleninu: cibuli nadrobno, česnek nahrubo nasekejte, mrkev na kolečka, neoloupanou dýni na větší kostky, zázvor na menší kousky. Zároveň si připravte vývar, ať už domácí nebo použijete zakoupený bujón.
Krok 2
Na oleji orestujte cibuli a česnek hezky dozlatova, když se Vám podaří lehké připečení, není to vůbec od věci. Přidejte sójovou omáčku, worcesterovou omáčku a nasekaný zázvor.
Krok 3
Po zarestování přidejte veškeré koření (vyjma muškátového oříšku), nechejte rozvonět a přidejte nakrájenou mrkev.
Krok 4
Poté přidejte dýni a pár minut ji promíchávejte se základem. Cílem je, aby se pokud možno jemně opekla.
Krok 5
Následně přilijte připravený vývar a za občasného míchání duste asi 30 minut. Jakmile je zelenina měkká, vše rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud je polévka příliš hustá, přilijte trochu vývaru.
Krok 6
Nyní přilijte smetanu pokojové teploty, přidejte nahrubo nasekanou petržel a špetku muškátového oříšku. Polévku vraťte na plotýnku, jemně zahřejte a promíchejte.
Krok 7
Servírujte ozdobené například lístky petržele, nebo přidejte lžičku scezeného zázvoru nakládaného ve sladkokyselém nálevu. To se pak vážně prohřejete.
Pokud máte čerstvý koriandr, nahraďte jím hladkolistou petržel. Docílíte tak výraznější chuti, řekla bych exotičtější.