Jak udělat frittatu s dýní a chorizem | recept z dýně hokkaido
Jak udělat frittatu s dýní a chorizem | recept z dýně hokkaido. Jednoduše omeleta zapečená na pánvi. Bohužel ne všichni vlastníme pánev vhodnou do trouby a byla by škoda přijít o tuto dobrotu z dýně Hokkaido, navíc vyšperkovanou pikantním Chorizem a výraznou šalvějí. Tudíž si jednoduše půjčíme akci Láďa Hruška a frittatu si připravíme jednoduše v zapékací míse. Zajistíme tak základ pro dobrou svačinu, večeři či snídani.
Co je potřeba
Uvedené množství je do zapékací mísy o velikosti 34 x 24 cm, nebo do pánve o průměru horního okraje 30 cm.
- ¾ kg dýně Hokkaido
- 100 g řapíkatého celeru
- 2 menší červené cibule
- 3–4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g Choriza
- 100 g uzeného sýru (čedar, balkánský sýr)
- 1 lžičku uzené papriky
- ½ lžičky sušené šalvěje
- sůl, pepř – dle chuti
- 6 vajíček
- 200 ml smetany ke šlehání
- velkou hrst petržele kudrnky
Krok 1
Nejprve si připravte potřebnou zeleninu. Dýni očistěte od semínek a i se slupkou dužinu nakrájejte na kostky. Řapíkatý celer očistěte a nakrájejte nadrobno, cibuli najemno a česnek na plátky.
Krok 2
Ve větší pánvi rozehřejte olivový olej a dozlatova na něm osmahněte cibuli s česnekem. Pak přisypte nakrájenou dýni a řapíkatý celer.
Krok 3
Zeleninu nechejte zavadnout, okořeňte uzenou paprikou, šalvějí, solí a pepřem. Ochucenou zeleninu mírně podlijte vodou a duste 10–15 min, až vše zvláční.
Krok 4
Chorizo nakrájejte, klidně na větší kusy, a přidejte ke směsi na pánev. Dohromady restujte 3 minuty.
Krok 5
Obsah pánve vsypte do zapékací mísy vyložené pečícím papírem, urovnejte a posypte sýrem.
Krok 6
V misce prošlehejte vajíčka se smetanou, dle chuti ještě jemně dokořeňte šalvějí a pepřem a přidejte nasekanou petrželku.
Krok 7
Ochucenou vaječnou směs rovnoměrně nalijte do zapékací mísy.
Krok 8
Frittatu pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C po dobu 40 min.
Krok 9
Nechejte chvilku dojít, zatuhnout a podávejte rozkrájené na řezy.
Pokud je na Vás Chorizo až příliš pikantní, nahraďte ho o něco méně pikantním Paprikášem. V tom případě doporučuji zvolit výraznější typ sýru, např. čedar či Balkánský sýr. Tyto dva zástupci se ovšem neztratí ani ve verzi s Chorizem, dosáhnete tak výraznější chuti.