Jak uvařit cuketovou polévku s modrým sýrem | recept
Jak uvařit cuketovou polévku s modrým sýrem | recept jak využít cuketu. Tentokrát je ve hře žlutá odnož cukety, méně tradiční, ale stejně výborná. Její jemná chuť je zde doplněna pikantnějším, aromatičtějším modrým sýrem. Ten zajistí, že ze zdánlivě nevýrazné polévky vytvoříte během chvilky lahodnou krémovou polévku, která má šmrnc.
Co je potřeba
- 500 g žluté cukety
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivovového oleje
- 2 lžíce worcesterové omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 3 lžičky sušeného oregana
- ½ lžičky kurkumy
- sůl, pepř – dle chuti
- ¾ l – 1 litr zeleninového vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 g Gorgonzoly nebo Nivy
Krok 1
Nejprve si připravte potřebnou zeleninu. Cuketu oloupejte a v případě, že má uvnitř větší semínka, odstraňte je. Očištěnou cuketu nakrájejte na kostky. Cibuli nasekejte najemno, česnek na plátky.
Krok 2
V hrnci rozehřejte olivový olej a dozlatova na něm osmahněte cibuli s česnekem. Přimíchejte worcester, sójovou omáčku a nakrájenou cuketu.
Krok 3
Nechejte 5 minut opékat, přisypte sušené oregano, kurkumu, sůl a pepř a za pravidelného míchání opékejte 10–15 minut.
Krok 4
Poté přilijte ¾ litru vývaru, přiveďte k varu, zmírněte plamen a pod pokličkou povařte 20–30 minut.
Krok 5
Jakmile je cuketa měkká, rozmixujte polévku tyčovým mixerem, případně zřeďte zbylým vývarem.
Krok 6
Vmíchejte nastrouhanou gorgonzolu a nechejte ji při mírném ohřívání v polévce rozpustit.
Krok 7
Nyní na zjemnění přidejte smetanu a promíchejte.
Krok 8
Polévku podávejte například s krutony, pečivem či jen tak. Dle chuti můžete posypat rozdrobeným modrým sýrem.
Polévku můžete přizpůsobit svým potřebám – například použít klasickou zelenou cuketu, přidat více smetany pro jemnější verzi, kterou ocení zejména děti, rovněž i množství přidaného modrého sýru je na vás.