Jak upéct ořechové trojhránky
Jak upéct ořechové trojhránky | recept na ořechový moučník. Chuť sladších, jemně zkaramelizovaných ořechů v kombinaci s pikantnější marmeládou a lineckým těstem je výjimečná. Jen prosím, buďte ohleduplní k případně přítomným alergikům. Pokud se budete před nimi až moc rozplývat nad chutí moučníku, budou vám závidět. Sdílím s vámi recept na vynikající ořechové trojhránky, které jsou předurčeny pro víkendové posezení u kávy.
Co je potřeba
Uvedené množství je na plech o velikosti 32 x 23 cm
Těsto:
- 100 g hladké mouky
- 50 g kukuřičného škrobu
- 100 g másla
- 70 g cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- 1 vajíčko
Ořechová hmota:
- 50 g másla
- 6 lžic vody
- 120 g třtinového cukru
- 70 ml smetany na vaření
- 250 g jakýchkoliv ořechůj – směs i jeden druh (vlašské, lískové, kešu, mandle)
+ výraznější marmeláda např. z černého nebo červeného rybízu
Krok 1
Na těsto smíchejte hladkou mouku, kukuřičný škrob, povolené máslo, cukr krystal, vanilkový cukr a vajíčko. Vypracované těsto dejte na dvě hodiny vychladit do lednice.
Krok 2
Mezitím si připravte ořechovou hmotu. Na pánvi rozpusťte máslo, třtinový cukr a vodu. Na mírném plameni nechejte základ jemně napěnit, zkaramelizovat. Poté přidejte nasekané ořechy a jemně promíchejte. Na závěr vlijte smetanu a chvilku „poduste“.
Krok 3
Vychlazené těsto vyválejte na plát o tloušťce cca 0,5 cm. Plát přeneste na plech vyložený pečícím papírem a potřete marmeládou.
Krok 4
Na marmeládu pak naneste ořechovou směs (ne zcela horkou), urovnejte a pečte v předem vyhřáté troubě na 175 °C po dobu cca 30 minut.
Krok 5
Po vychladnutí vykrájejte trojhránky (trojúhelníčky).
Jeden tajný tip – trojhránky vykrojené v menší verzi můžete využití i jako vánoční cukroví.