Jak upéct obrácený hruškový koláč s rozmarýnem
Jak upéct obrácený hruškový koláč s rozmarýnem | recept na rychlý a jednoduchý koláč z hrušek. Pokud máte k dispozici pár pevných hrušek a snítku čerstvého rozmarýnu, vyzkoušejte netradiční kombinaci těchto surovin v jednoduchém a chutném moučníku. Obrácený hruškový koláč s rozmarýnem budete mít hotový během chvíle. Rozmarýn dodá koláči nevšední příchuť citrusů a pryskyřice.
Co je potřeba
- 30 g másla
- 4 tvrdší hrušky
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- snítka čerstvého rozmarýnu
Na těsto budeme potřebovat:
- 3 vejce
- 80 g třtinového cukru
- 100 g másla (lze nahradit kokosovým či jiným rostlinným olejem)
- 100 ml mléka
- 200 – 220 g hladké špaldové mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetku soli
Krok 1
Hrušky oloupeme, odstraníme z nich jádřince a nakrájíme je na tenké plátky.
Koláčovou formu vyložíme vlhkým pečicím papírem, přidáme na plátky pokrájené máslo a na ně poté naskládáme vrstvu hruškových plátků tak, aby bylo dno zcela pokryté. Nakonec jejich povrch posypeme třtinovým cukrem, mletou skořicí a nasekaným čerstvým rozmarýnem.
Hrušky vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme je asi 10 minut.
Krok 2
Mezitím připravíme následujícím způsobem těsto: Vejce ušleháme s třtinovým cukrem do pěny, přilijeme rozehřáté máslo (nebo olej) a mléko, a vše promícháme. Následně do těsta vmícháme špetku soli a hladkou špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Krok 3
Upečené hrušky zalijeme připraveným těstem, které na ně rovnoměrně rozetřeme. Koláč vrátíme do trouby a pečeme jej asi 20 minut do zezlátnutí.
Krok 4
Nakonec koláč necháme mírně zchladnout a poté jej obrátíme.
Vychladlý obrácený hruškový koláč podáváme samotný, případně s trochou oslazeného tvarohu či zakysané smetany, posypaný mletou skořicí a dozdobený snítkou čerstvého rozmarýnu. Před podáváním je možné koláč přelít medem či sirupem.
K oslazení hrušek lze použít také med, případně BIO vanilkový či skořicový cukr.
Rozmarýn lze nahradit mátou, meduňkou nebo jinou vhodnou bylinkou.