Jak připravit houby smažené v těstíčku
Jak připravit houby smažené v těstíčku | recept jak zpracovat houby. Houby konečně rostou a možná vás již nebaví příprava houbových řízku v trojobalu. Jednodušším způsobem, při němž můžete zpracovat i menší kousky hub, jsou houby smažené v těstíčku. Rozhodně nemusíte smažit pouze hřiby, dají se použít i jiné druhy hub (leckdy daleko chutnější než ty hřibovité) – např. bedly, muchomůrka růžovka, některé druhy čirůvek a holubinek, ale také žampiony či hlíva ústřičná.
Co je potřeba
- asi 500 g očištěných klobouků hub
- 1 vejce
- 3/4 hrnku mléka
- zhruba 1 hrnek hladké špaldové mouky
- sůl, pepř, čerstvé bylinky
- rostlinný olej na smažení
Krok 1
Větší očištěné houby překrojíme napůl, malé kloboučky můžeme ponechat v celku. Pokud by byly houby příliš silné, rozpůlíme je i podélně, aby se nám lépe smažily.
Krok 2
V míse rozšleháme mléko s hladkou špaldovou moukou, teprve poté přidáme vejce. Ušleháme hladké těstíčko, trochu hustší než je těsto na palačinky. Nakonec těstíčko osolíme, opepříme a vmícháme do něj nasekané čerstvé bylinky.
Krok 3
Houby namáčíme do připraveného těstíčka, aby byly obalené ze všech stran. Následně je usmažíme z obou stran ve vyšší vrstvě rostlinného oleje, který by měl být důkladně rozpálený.
Krok 4
Osmažené houby vyjmeme z pánve a položíme je na papírový ubrousek, který vsákne přebytečný tuk.
Houby smažené v těstíčku podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo čerstvým pečivem. Pokrm lze doplnit tatarskou omáčkou a zeleninovým salátem nebo kyselou okurkou.
Do těstíčka lze přidat i pikantní koření (např. chilli) nebo strouhaný sýr.
Mléko se dá nahradit bílým vínem nebo pivem.
Z bylinek se do houbových pokrmů hodí zejména koriandr, kopr či petrželka.