Jak upéct cuketový koláč se slaninou
Jak upéct cuketový koláč se slaninou | recept na slaný cuketový koláč v masové variantě. Cukeťák a nespočet jeho variací, kombinací, možností, zkušeností a ochutnávek. Proč si do sbírky nepřidat ještě tento, třeba opět něčím jiný, než vámi již vyzkoušený. Tradičně ale vláčný koláč, kterým díky přidané slanině a krkovičce nepohrdnou ani zapřísáhnutí masožravci.
Co je potřeba
Uvedené množství je na plech s vyšším okrajem o velikosti 32x23 cm
- 2 menší cukety
- 2 vajíčka
- 150 g hrubé mouky
- ¼ hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- 100 g slaniny
- 100 g uzené krkovičky
- 100 g uzeného sýru
- 50 g balkánského sýru
- 5 stroužků česneku
- 1 cibuli
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička (celý či mletý) římského kmínu
- špetka pepře
Krok 1
Cukety omyjte a i se slupkou nastrouhejte nahrubo. Nechejte chvilku odležet, a pokud cuketa pustí vodu, vymačkejte ji a vodu slijte.
Krok 2
K cuketě přidejte hrubou mouku, prášek do pečiva, vajíčka, olej, hořčici, koření, cibuli nakrájenou nadrobno a prolisované stroužky česneku.
Krok 3
Směs promíchejte a přidejte na kostičky nakrájenou uzenou krkovičku, spolu s nastrouhaným uzeným i balkánským sýrem.
Krok 4
Těsto vlijte do papírem vyložené formy a posypte na kostičky nakrájenou slaninou.
Krok 5
Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 45–50 minut, dokud se slanina nespeče dokřupava.
Krok 6
Pak už jen nechejte vychladnout a podávejte.
Pro méně výraznou a jemnější „dětskou“ verzi můžete vynechat slaný balkánský sýr a místo slaniny a uzené krkovičky použít šunku.