Jak upéct kávový moučník | recept
Káva, káva, káva… ano kávě třikrát hurá a sláva! Především od většiny dospěláků, které postaví na nohy, zpříjemní den a aspoň na chvíli zastaví hektické dny. A třikrát hurá kávě i v tomto receptu, a to doslova. Káva je jak v těstě, tak v polevě, tak slouží jako dekorace moučníku. Tento sladký, i když vzhledem ke kávě, mírně nahořklý, moučník Vás během dne zaručeně potěší.
Co je potřeba
Uvedené množství je do chlebíčkové formy
Těsto:
- 100 g másla nebo Hery
- 100 g krupicového cukru
- 2 vajíčka
- 100 g hladké mouky
- ½ sáčku prášku do pečiva
- 5–7 lžic uvařené instantní kávy
Poleva:
- 50 g másla
- 5 lžic (může být i více) uvařené instantní kávy
- 150–200 g moučkového cukru
Posyp:
- instantní káva
Krok 1
Na těsto utřete máslo (Heru) s krupicovým cukrem, přimíchejte vajíčka, vychladlou instantní kávu a přidejte suché přísady (mouku smíchanou s práškem do pečiva).
Krok 2
Těsto nalijte do papírem vyložené formy a pečte v předehřáté troubě 30–40 minut na 180 °C.
Krok 3
Vychladlý moučník polijte polevou. Na tu rozpusťte máslo, přidejte uvařenou kávu, promíchejte a ještě do teplé směsi přisypávejte prosátý moučkový cukr a vymíchejte hladkou polevu (cukr přidávejte dle potřeby – je lepší, aby poleva mírně tekla).
Krok 4
Na závěr moučník lehce posypte zrníčky instantní kávy.
Není od věci do polevy přidat trochu rumu.