Jak připravit keksy z balkánského sýru
Keksy z balkánského sýru jsou spojením dvou ingrediencí, které jsou oblíbené jako pohoštění k vínu, tedy sýr a suchý keks, či tyčinka. Takové dva v jednom, které rozhodně zaujme netradiční chutí. Jelikož se jedná o takové „suchárkové“ zakousnutí, jsou keksy výborné právě k vínu či poslouží jako doplněk k pomazánkám místo pečiva.
Co je potřeba
- 100 g másla
- 100 g balkánského sýru
- 1 vajíčko
- 150–160 g hladké mouky (pro menší vajíčko stačí 150 g, pro větší vajíčko přidejte více mouky)
- kurkuma – jen na obarvení
- sušený tymián – dle chuti
- vajíčko na potření
- sezamová semínka na posypání
Krok 1
Balkánský sýr nastrouhejte najemno. V míse smíchejte, máslo, vajíčko, hladkou mouku, sýr, kurkumu a tymián a zpracujte vláčné těsto. Nechejte v lednici alespoň 2 hodiny vychladit.
Krok 2
Na vále těsto vyválejte na plát cca 0,5 cm a vykrajujte obdélníčky. Tyto pak přendejte na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozkvedlaným vajíčkem a posypte sezamem.
Krok 3
Pečte v předehřáté troubě 15 minut na 200 °C. Pozor, keksy mají při delším pečení sklon ke tvrdnutí.