Jak připravit thajskou kuřecí polévku | recept
Jak připravit thajskou kuřecí polévku | recept. Kuřecí polévku lze připravit i netradičně – zkuste ji třeba na thajský způsob s kokosovým mlékem a pikantním chilli s jemným kyselým nádechem limetky. Přípravy tohoto pokrmu se opravdu nemusíte obávat, zvládne ji každý začátečník. Recept naleznete v následujících krocích.
Co je potřeba
- 2 lžíce kokosového či olivového oleje
- 1 malá cibule
- 2 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- kousek čerstvého zázvoru
- 1 chilli paprička
- 1 lžíce červené nebo zelené kari pasty
- 300 g kuřecích prsních či stehenních řízků (případně použijte kuřecí maso z vývaru)
- 1 litr kuřecího vývaru
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 lžíce kokosového (nebo třtinového) cukru
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce limetkové šťávy
- citronová tráva (zhruba 5 stébel), hrst čerstvého koriandru
Krok 1
V hrnci rozpálíme kokosový či olivový olej, přidáme kari pastu a najemno nakrájenou cibuli, česnek, zázvor, citronovou trávu a chilli papričku. Vše restujeme za častého míchání asi 5 minut, dokud se kari pasta nerozvoní a cibule nezměkne. Směs zalijeme kuřecím vývarem, přivedeme jej k varu, poté plamen stáhneme a polévku vaříme asi 10 minut na mírném ohni.
Krok 2
Posléze přilijeme kokosové mléko a přidáme na malé kousky pokrájené kuřecí maso. Následně vše opět vaříme na mírném ohni, dokud kuřecí maso zcela nezměkne.
Krok 3
Nakonec polévku dochutíme limetkovou šťávou, rybí omáčkou, kokosovým cukrem, solí a nasekaným čerstvým koriandrem. Pro ještě pikantnější chuť přidejte špetku chilli koření. Na talíři thajskou polévku dozdobíme pokrájenými jarními cibulkami a koriandrem.
Do polévky je možné přidat také žampiony nebo jiné vhodné houby.
Pokud neseženete citronovou trávu (dá se také snadno vypěstovat), použijte klidně u nás snadno dostupnou meduňku, která taktéž dodá pokrmu citronovou chuť a aroma.
Kuřecí maso lze nahradit či doplnit krevetami nebo tofu.