Jak připravit naložený bůček
Chcete-li ideální chuťovku k pivu, zvolte tento recept na naložený bůček. Vytvoříte tak naprosto úžasný, pikantnější a především mužským osazenstvem vítaný naložený bůček, který se k pivu hodí naprosto dokonale. Oceníte ho při oslavách, jelikož ho budete mít připravený v „záloze“, jen ho následně nakrájíte, ale i jako studenou večeři s chlebem a kyselou okurkou.
Co je potřeba
- 1 kg – libový vepřový bok v celku (bez kosti, bez kůže)
- 12 stroužků česneku
- 7 kuliček celého pepře
- 7 kuliček nového koření
- 7 lístků bobkového listu
- sůl
Na marinádu:
- 15 stroužků česneku – prolisovaných
- 1 lžička černého mletého pepře
- 1 lžička červené sladké papriky
- 1 lžička kari
- 2 lžičky grilovacího koření
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- 1 polévková lžíce worcesterové omáčky
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
Krok 1
Bůček dejte do hrnce a společně se očištěnými stroužky česneku a kořením vařte 50 minut. Po uvaření bůček vyndejte a nechejte zcela vychladnout.
Krok 2
Mezitím vymíchejte marinádu. Prolisované stroužky česneku smíchejte s kořením a dalšími surovinami a vytvořte hutnější směs. Pokud bude směs až příliš hutná, přidejte olej.
Krok 3
V marinádě následně uvařený a vychladlý bůček obalte a i s klidně menší vrstvou marinády, pokud Vám zbyla, pevně zabalte do potravinářské folie a alobalu.
Krok 4
Takto naložený bůček dejte na 4–5 dní do lednice uležet.
Místo běžného, syrového, bůčku je možné použít i jemně zauzený bůček – vyzkoušela jsem a není to vůbec špatné. I ten chvilku povařte.