Jak připravit zeleninový salát s uzeným lososem
Zeleninový salát s uzeným lososem poslouží jako skvělý předkrm i jako rychlá a chutná večeře. Kombinuje v sobě čerstvou zeleninu s výraznou chutí uzeného lososa, vše je doplněno smaženým či vařeným vajíčkem a domácím dresinkem. Recept najdete na následujících řádcích.
Co je potřeba
Co je potřeba na 2–3 porce:
- 1 čínské zelí pak choi
- 1 hrnek baby špenátu
- 2 hrsti cherry rajčat
- 1/2 salátové okurky
- 150 g uzeného lososa
- 2 – 3 vejce
- rostlinný olej na smažení (případně voda na uvaření) vajec
- sůl, pepř
Na dresink si připravíme:
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíci kvalitní majonézy
- 1 lžíci citronové šťávy
- sůl, pepř
- čerstvé bylinky
Krok 1
Baby špenát a pak choi nakrájíme na menší kousky. Rajčátka přepůlíme a okurku nakrájíme na čtvrtkolečka.
Krok 2
Dresink připravíme smícháním zakysané smetany s majonézou a citronovou šťávou. Dresink podle potřeby ochutíme solí, pepřem a nasekanými čerstvými bylinkami. Uzeného lososa výborně doplní kopr či rozmarýn, ale také tymián, oregano, koriandr nebo petrželka.
Krok 3
Do tohoto salátu se hodí vejce v různých úpravách. Můžete jej vyzkoušet s volským okem, pošírovaným (neboli ztraceným) vejcem, případně s vejcem uvařeným nahniličku či natvrdo.
Vejce tedy připravíme dle naší chuti a uzeného lososa nakrájíme na malé kousky.
Krok 4
Nakrájenou zeleninu promícháme s připraveným dresinkem a poté do salátu jemně vmícháme kousky uzeného lososa. Salát rozdělíme do misek či talířů a na ka každou porci položíme volské oko nebo jinak připravené vejce – v celku či nakrájené.
Zeleninový salát s lososem podáváme s krutóny nebo s čerstvým pečivem.
Lehčí dresink získáte, pokud místo zakysané smetany použijete bílý jogurt.
Dresink je možné ochutit prolisovaným česnekem, případně nasekanou jarní cibulkou.
Velmi efektně budou v salátu vypadat vařená či jinak upravená křepelčí vajíčka.
Čínské zelí lze nahradit ledovým, římským či jiným druhem salátu.