Jak připravit cizrnový salát se zeleninou a hořčičnou zálivkou
Během letního období, obzvláště pak, když přijde vlna veder, často nemáme chuť na nic teplého a vařeného. Nicméně jíst samotnou zeleninu pro správnou výživu také nestačí. Výbornou volbou pro teplé dny může být cizrnový salát se zeleninou a hořčičnou zálivkou. Vařená či sterilizovaná cizrna (s tou je příprava pokrmu opravdu hračka) salát obohatí o kvalitní rostlinné bílkoviny, ale také o vlákninu a další potřebné látky.
Co je potřeba
- 1 plechovka sterilizované cizrny
- 1 velká mrkev
- hrst baby špenátu
- hrst ředkviček
- 1 střední cibule
- 1 červená paprika
- 1/2 salátové okurky
Na hořčičnou zálivku budeme potřebovat:
- 3 lžičky medu
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 lžičky dijonské hořčice
- 3 lžičky jablečného či vinného octa
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
- 1 chilli paprička nebo ¼ lžičky chilli koření – není nutné
- čerstvé bylinky
Krok 1
Cizrnu slijeme a nasypeme ji do mísy.
Omytou papriku, okurku a ředkvičky nakrájíme na malé kousky. Oškrábanou mrkev nastrouháme nahrubo a cibuli pokrájíme taktéž nahrubo. Listy baby špenátu důkladně omyjeme, necháme je okapat a poté je nasekáme nadrobno.
Krok 2
Hořčičnou zálivku připravíme následujícím způsobem: Med smícháme s olivovým olejem, jablečným octem a hořčicí. Nakonec zálivku ochutíme prolisovaným stroužkem česneku, solí, pepřem a nasekanými čerstvými bylinkami. Pokud máte v oblibě pikantní pokrmy, přidejte i nakrájenou chilli papričku nebo chilli koření.
Krok 3
Pokrájenou zeleninu nasypeme do mísy k cizrně a promícháme s připravenou zálivkou.
Cizrnový salát můžeme podávat samotný, s čerstvým pečivem nebo jako přílohu k rozličným pokrmům.
Ocet je možné nahradit citronovou či limetkovou šťávou.
K cizrně a luštěninám obecně se hodí zejména saturejka, která napomáhá lepší stravitelnosti. Vhodná je také bazalka, petrželka či koriandr.
Místo klasické cibule lze použít čerstvé jarní cibulky.
Do salátu můžete přidat také rajčata, grilovanou či pečenou cuketu nebo avokádo.