Jak namíchat salát z ředkviček, polníčku a žampionů
Ještě než začnete připravovat salát podle tohoto receptu, přečtěte si několik rad. Aby se salát povedl, musí být všechny suroviny kvalitní a zelenina čerstvá. Z povadlé zeleniny chutný salát nevytvoříte.
Zeleninu důkladně omyjte v tekoucí studené vodě, nenechte ji ve vodě ležet, ztratí na kvalitě. Dobře ji osušte nebo nechte okapat. Listové saláty natrhejte na menší kousky rukou, nikdy je nekrájejte nožem. Krájet můžete jen ledový salát. Listové saláty míchejte s dressinkem až těsně před podáváním, listy v omáčce rychle zavadnou a vypadají nevzhledně. Olej na marinádu vyberte chuťově nevýrazný, např. slunečnicový.
Co je potřeba
- 150 g polníčku nebo jiného listového salátu
- 1 svazek ředkviček
- 5 větších žampionů
- 1 polévkovou lžíci oleje
- 3 polévkové lžíce vinného octa
- sůl
- mletý bílý pepř
- 100 g krémového sýra
- trochu mléka na rozředění
- 1 polévkovou lžíci kečupu
Krok 1
Připravte si marinádu z oleje, octa, pepře a soli. Všechny ingredience vyšlehejte metličkou až se spojí v hustou emulzi.
Krok 2
Ředkvičky a žampiony pokrájejte na tenké plátky a obalte je marinádou. Žampiony se dávají do salátu syrové, nezapomeňte je důkladně očistit a opláchnout pod vodou. Raději sloupněte i pokožku klobouku, i když při tepelné úpravě to není nutné. Nakonec přidejte polníček nebo jiný listový salát, který máte k dispozici. Zalijte omáčkou a lehce promíchejte. Salát podávejte obložený vařenými vejci nebo s volským okem.
Krok 3
Omáčku na salát připravte takto: krémový sýr (ricotta, mascarpone, lučina) rozřeďte mlékem, vmíchejte kečup a okořeňte pepřem a solí. Dáváte-li přednost sladkokyselé chuti, přidejte trochu cukru. Omáčkou přelijte porce na talíři.