Jak připravit příkrm z červené čočky | recept na dětský příkrm
Jak připravit příkrm z červené čočky | recept na dětský příkrm. Červená čočka patří mezi luštěniny, které nenadýmají a jsou poměrně dobře stravitelné, tudíž je její konzumace vhodná i pro těhotné a kojící ženy a stejně tak pro kojence. Červenou čočku můžete do stravy dítěte zařadit již zhruba v 8 měsících jeho věku. Navíc tuto luštěninu uvaříte velmi snadno a rychle. Návod na přípravu domácího příkrmu z červené čočky naleznete v následujících krocích.
Co je potřeba
Viz další kroky
Krok 1
Červená čočka obsahuje menší množství vlákniny než jiné luštěniny, naopak je bohatým zdrojem železa, selenu, zinku a vitamínů skupiny B.
Červenou čočku můžete kombinovat s různými druhy zeleniny – např. s mrkví, pastinákem, brambory, batáty, dýní, brokolicí, cuketou, rajčaty či špenátem. Červenou čočku lze podávat také s vařeným vajíčkem, rybou či masem.
Krok 2
Červenou čočku nasypeme do hrnce, zalijeme ji vodou a uvaříme doměkka. Trvá to zhruba 10–15 minut.
Následně uvařenou červenou čočku (a případně i uvařenou zeleninou) rozmixujeme spolu s malým množstvím vody vhodné pro kojence na hladké pyré. V případě potřeby příkrm ještě propasírujeme přes síto.
Krok 3
Příkrm z červené čočky a zeleniny před podáváním obohatíme několika kapkami kvalitního rostlinného oleje.
Příkrm lze uskladnit v uzavíratelné skleničce v lednici. Je však nutné příkrm do 48 hodin spotřebovat.
Z červené čočky můžete pro kojence připravit také polévku.
Příkrm je možné zjemnit trochou bílého jogurtu.
Starším kojencům stačí čočku a zeleninu rozmačkat vidličkou.
Červenou čočku lze dochutit malým množstvím čerstvých bylinek – např. fenyklu, koriandru, libečeku, petrželky či saturejky. Bylinky napomohou trávení a příkrm jemně ochutí.