Jak připravit hrášek s karotkou dušený na másle
Dnešní recept je určen nejenom těm, co potřebují upravit hmotnost směrem dolů. Plavková sezona je za dveřmi a tak je třeba zapracovat na postavě. Zelenina je upravena na másle, má pak lepší chuť, ale klidně máslo zaměňte za olej, jídlo bude zdravější. Takto upravenou zeleninu můžete jíst jen tak, nebo podávat jako přílohu s grilovaným masem. V rámci diety samozřejmě s drůbežím. Ti ostatní si mohou dopřát třeba i krkovičku, tak jako je na doprovodné fotografii.
Co je potřeba
- 500 g mrkve
- 500 g hrášku (mraženého)
- 1 cibuli
- sůl podle chuti
- 80 g másla
- 1 polévkovou lžíci hladké mouky
- ocet nebo citronovou šťávu podle chuti
- trochu vody
Krok 1
Na rozpuštěném másle zpěňte cibuli nakrájenou na kostičky. Cibule nesmí zhnědnout, musí zůstat světle žlutá.
Krok 2
K cibuli přidejte karotku (mrkev) a podlijte ji velmi malým množstvím vody. Nádobu přikryjte pokličkou a duste do změknutí. Aby jídlo vypadalo hezky, krájejte mrkev na malé kostičky.
Krok 3
Téměř měkkou mrkev poprašte hladkou moukou a několik minut míchejte.
Krok 4
Po chvíli do pánve vložte mražený hrášek a vše dohromady promíchejte. Nechte pod pokličkou hrášek prohřát, nemusí se vařit. Občas směs zamíchejte.
Krok 5
Zeleninu odstavte ihned, jakmile se hrášek prohřeje. Jen tak zůstane hrášek křupavý. Podle chuti dosolte a okyselte octem nebo citronem. Hrášek i karotka většinou bývají dostatečně sladké, pokud vám to nestačí, přidejte trochu cukru.