Jak připravit čočkové karbanátky | recept na vege karbanátky
Jak připravit čočkové karbanátky | recept na vegetariánské karbanátky. Karbanátky se dají připravit i v mnoha vegetariánských a zdravějších variantách. Vyzkoušejte třeba karbanátky z červené čočky podle našeho receptu. Budete potřebovat pouze několik ingrediencí, které máte zaručeně doma. Navíc je možné suroviny obměňovat – třeba přidat zeleninu. Recept je velmi rychlý a jednoduchý na přípravu.
Co je potřeba
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 hrnek suché červené čočky
- 1–2 vejce
- špaldová mouka dle potřeby
- 3 lžíce kukuřičné strouhanky
- sůl, pepř, majoránka (případně další čerstvé či sušené bylinky)
- rostlinný olej na smažení
Krok 1
Červenou čočku propláchneme, nasypeme ji do hrnce, zalijeme vodou a vaříme asi 15 minut na mírném ohni, dokud nezměkne (klidně ji můžete rozvařit na kaši). Čočku na konci vaření osolíme.
Následně vařenou čočku vložíme do mixéru, přidáme vejce, majoránku či jiné bylinky, asi 1 lžičku soli a špetku pepře. Vše rozmixujeme a poté do směsi přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
Hmotu zahustíme kukuřičnou strouhankou a špaldovou moukou (nejprve přidejte asi 3 lžíce, poté v případě potřeby přisypte ještě trochu mouky). Hmota by měla mít hustou a tužší konzistenci, aby karbanátky dobře držely tvar při smažení.
Krok 2
Rukama vytvarujeme z hmoty placičky, které pozvolna smažíme ve vyšší vrstvě rostlinného oleje z obou stran dozlatova. Posléze je položíme na talíř vyložený papírovým ubrouskem, jenž vsákne přebytečný tuk.
Krok 3
Čočkové karbanátky podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo jen s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem. Karbanátky mohou posloužit i jako náplň do hamburgerů, tortilly, sendvičů, apod. Snadno si je tak vezmete s sebou i na cesty či do práce.
Pro přípravu karbanátků je možné použít i čočku hnědou či zelenou, je však třeba ji předem namočit do vody.
Do směsi můžete přidat také nastrouhanou čerstvou mrkev, listový špenát, vařený batát nebo jiné druhy zeleniny.
Z bylinek se do luštěninových karbanátků hodí zejména saturejka, petrželka či bazalka.
Karbanátky se dají ochutit také kari kořením.