Jak připravit indickou rajčatovou polévku
Jak připravit indickou rajčatovou polévku | recept. Indická rajčatová polévka je skvělou volbou, pokud si chcete připravit něco zdravého a zároveň chutného. Díky koření a kokosovému mléku získá rajčatová polévka neobvyklou chuť. Recept je velmi jednoduchý, a zároveň budete mít pokrm hotový během chvíle. Hodí se jako rychlý oběd i večeře.
Co je potřeba
- 1 lžíce rostlinného oleje nebo ghí
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 5 středně velkých rajčat
- 1 hrnek vody
- 3 lžíce kokosového mléka (případně klasické smetany)
- 1 lžička třtinového cukru
- 2 lžičky koření garam masala
- 1 lžička kari koření
- sůl, pepř
- čerstvý koriandr či petrželka
Krok 1
Rajčata omyjeme a nakrájíme je na menší kousky.
Na oleji či ghí osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a následně i na tenké plátky pokrájený česnek. Poté přidáme rajčata, směs osolíme, okořeníme a zalijeme vodou.
Krok 2
Rajčata vaříme pod pokličkou na mírném ohni asi 15 minut. Posléze je rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme kokosové mléko a třtinový cukr a vše důkladně promícháme. Polévku ještě krátce povaříme a podle potřeby dochutíme.
Hrnec odstavíme z plotny a do polévky přisypeme nakrájený koriandr či petrželku.
Krok 3
Indickou rajčatovou polévku před podáváním dozdobíme nasekaným čerstvým koriandrem či petrželkou. Polévku podáváme horkou, s čerstvým pečivem (např. s indickými plackami nebo rozpečenou bagetou), případně s krutóny. V Indii se k rajčatové polévce často servíruje jogurtová raita.
Výraznější chuti dosáhnete, pokud místo vody použijete zeleninový vývar.
Pro přípravu polévky lze zvolit i konzervovaná krájená rajčata.
Pokrm je možné ochutit také čerstvým či sušeným zázvorem.
Do polévky můžete přidat semínka kuminu (černého kmínu) nebo pokrájenou mrkev.