jaktak.cz

Jak připravit indickou rajčatovou polévku

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak připravit indickou rajčatovou polévku | recept. Indická rajčatová polévka je skvělou volbou, pokud si chcete připravit něco zdravého a zároveň chutného. Díky koření a kokosovému mléku získá rajčatová polévka neobvyklou chuť. Recept je velmi jednoduchý, a zároveň budete mít pokrm hotový během chvíle. Hodí se jako rychlý oběd i večeře.

Co je potřeba

  • 1 lžíce rostlinného oleje nebo ghí
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 5 středně velkých rajčat
  • 1 hrnek vody
  • 3 lžíce kokosového mléka (případně klasické smetany)
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 2 lžičky koření garam masala
  • 1 lžička kari koření
  • sůl, pepř
  • čerstvý koriandr či petrželka

Krok 1

Rajčata omyjeme a nakrájíme je na menší kousky.

Na oleji či ghí osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a následně i na tenké plátky pokrájený česnek. Poté přidáme rajčata, směs osolíme, okořeníme a zalijeme vodou.

Krok 2

Rajčata vaříme pod pokličkou na mírném ohni asi 15 minut. Posléze je rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme kokosové mléko a třtinový cukr a vše důkladně promícháme. Polévku ještě krátce povaříme a podle potřeby dochutíme.

Hrnec odstavíme z plotny a do polévky přisypeme nakrájený koriandr či petrželku.

 

Krok 3

Indickou rajčatovou polévku před podáváním dozdobíme nasekaným čerstvým koriandrem či petrželkou. Polévku podáváme horkou, s čerstvým pečivem (např. s indickými plackami nebo rozpečenou bagetou), případně s krutóny. V Indii se k rajčatové polévce často servíruje jogurtová raita.

Výraznější chuti dosáhnete, pokud místo vody použijete zeleninový vývar.

Pro přípravu polévky lze zvolit i konzervovaná krájená rajčata.

Pokrm je možné ochutit také čerstvým či sušeným zázvorem.

Do polévky můžete přidat semínka kuminu (černého kmínu) nebo pokrájenou mrkev.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-indickou-rajcatovou-polevku.html