Jak připravit indické masové kuličky s kari omáčkou
Jak připravit indické masové kuličky s kari omáčkou | recept. Masové kuličky se dají připravit na mnoho způsobů, už jste je však zkusili připravit po indicku? V níže uvedeném receptu vám poradíme, jak na indické masové kuličky s kari omáčkou. Pokrm, jenž je vhodný zejména pro milovníky indických a pikantních pokrmů, budete mít připravený během půl hodiny.
Co je potřeba
Co je potřeba na masové kuličky:
- 500 g mletého masa
- 1/2 lžičky sušeného zázvoru
- 1 lžička koření garam masala
- 1 lžíce bílého či kokosového jogurtu
- sůl, pepř, čerstvý či sušený koriandr (případně petrželka)
- 2 lžíce rostlinného oleje na smažení nebo přepuštěného másla (ghí)
Na kari omáčku budeme potřebovat:
- 2 lžičky červené kari pasty
- 1 lžičku černého kmínu (kuminu)
- 1 menší cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 konzervu krájených rajčat (zhruba 400 ml)
- 1 hrnek vody
- 1/2 hrnku kravské či rostlinné smetany (případně kokosového mléka)
- 1 lžičku koření garam masala
- 1 lžičku kari koření
- sůl, pepř
- čerstvý či sušený koriandr nebo petrželku
Krok 1
V míse smícháme mleté maso se solí, kořením, jogurtem a bylinkami. Ze směsi poté rukama vytvarujeme malé kuličky.
Krok 2
Masové kuličky osmažíme na rostlinném oleji nebo ghí ze všech stran dozlatova. Uvnitř maso nemusí být propečené. Kuličky následně z pánve vyjmeme a položíme je na talíř vyložený papírovým ubrouskem.
Krok 3
V pánvi ponecháme zhruba 1 lžičku rostlinného oleje (nebo ghí), přidáme kari pastu a semínka černého kmínu a vše necháme asi 1 minutu rozvonět. Posléze přisypeme najemno nakrájenou cibuli a na tenké plátky pokrájený česnek a osmažíme je dozlatova.
Krok 4
Do pánve poté vrátíme masové kuličky a zalijeme je konzervovanými krájenými rajčaty a vodou. Směs necháme dusit na mírném ohni asi 15 minut.
Nakonec omáčku zjemníme smetanou či kokosovým mlékem a ochutíme ji solí, kořením a bylinkami.
Masové kuličky s kari omáčkou podáváme s dušenou rýží (nejlépe basmati), případně s indickými plackami.
Do omáčky lze přidat také baby špenát, případně jinou zeleninu.