Jak připravit zdravý snídaňový casserole
Casserole je výraz francouzské kuchyně, který označuje pokrm z jednoho hrnce či přeneseně pekáče, apod. Často se tak nazývá také zelenina zapečená s dalšími ingrediencemi, což je i případ následujícího receptu. Naleznete v něm postup, jak připravit zdravý snídaňový casserole v podobě špenátu a rajčat zapečených se sýrem, šunkou a vejci. Tuto chutnou snídani budete mít připravenou asi během 20 minut.
Co je potřeba
- 50 g čerstvého listového špenátu
- 2 středně velká rajčata
- 1 menší cibule (případně 2 jarní cibulky)
- 6 vajec
- 100 g sýru cottage
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/3 hrnku hladké špaldové mouky
- 2 lžíce kukuřičné strouhanky
- 100 g strouhaného sýra (hodí se třeba mozzarella, feta, gouda, apod.)
- 50 g pokrájené kvalitní šunky
- sůl, pepř, čerstvé bylinky
- kousek másla na vymazání formy
Krok 1
Cibuli nakrájíme najemno a rajčata s listovým špenátem na menší kousky.
Krok 2
Do mísy rozklepneme vejce, rozšleháme je a následně smícháme s olivovým olejem a sýrem cottage. Směs zahustíme špaldovou moukou a kukuřičnou strouhankou, ochutíme ji solí, pepřem a bylinkami.
Krok 3
Vše důkladně rozmícháme. Nakonec přidáme pokrájenou zeleninu, šunku a nastrouhaný sýr.
Krok 4
Směs nalijeme do máslem vymazané formy či zapékací mísy a rovnoměrně ji rozetřeme. Casserole pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15–20 minut, dokud povrch nezezlátne. Před podáváním jej necháme chvilku zchladnout.
Krok 5
Zdravý snídaňový casserole servírujeme s čerstvou zeleninou, případně plátky avokáda. K pokrmu se hodí dip ze zakysané smetany nebo bílého jogurtu.
Špenát lze nahradit:
- mangoldem
- brokolicí
- fazolovými lusky
- chřestem a mnoha jinými druhy zeleniny.
Z bylinek můžete použít třeba pažitku, petrželku, estragon, bazalku či saturejku nebo méně tradiční brutnák lékařský.