jaktak.cz

Jak připravit pohankové rizoto | zdravý recept s kuřecím masem

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak připravit pohankové rizoto | zdravý recept s kuřecím masem. Pohanka je přirozeně bezlepková obilovina obsahující velké množství vlákniny, aminokyselin, zinku, cholinu, rutinu a dalších cenných látek. Pohanka se již dlouhou dobu využívá k přípravě kaší, polévek a mnoha dalších pokrmů. Pokud si chcete dopřát tuto zdravou potravinu a zároveň si pochutnat, vyzkoušejte následující recept na pohankové "rizoto" s kuřecím masem a zeleninou.

Co je potřeba

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 hrnku loupané celé pohanky
  • 300 g kuřecích prsou
  • 1 středně velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • další čerstvá či mražená zelenina dle chuti (např. hrášek, pórek, kukuřice, paprika, cuketa, fazolové lusky, brokolice, chřest, ale i žampiony, apod.)
  • 1 a půl hrnku zeleninového vývaru
  • 1 lžíce worcesteru
  • sůl, pepř, mletá paprika, čerstvé či sušené bylinky
  • sýr k podávání (např. feta, parmezán či kozí sýr)

Krok 1

Kuřecí prsa a očištěnou mrkev nakrájíme na malé kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek na tenké plátky.

V  hluboké pánvi rozpálíme 1 lžíci olivového oleje a osmažíme na něm nakrájené kuřecí maso ze všech stran dozlatova. Následně maso osolíme a opepříme a vyjmeme jej z pánve.

Krok 2

Do pánve nalijeme zbylou lžíci olivového oleje, přidáme cibuli a po chvilce smažení i česnek. Přisypeme také kousky mrkve a další zeleniny a čerstvé či sušené bylinky. Vše krátce orestujeme.

Posléze do pánve nasypeme syrovou pohanku, asi 2 minuty ji restujeme a směs zalijeme zeleninovým vývaremochutíme solí, pepřem, mletou paprikou a worcesterem.

Krok 3

Pohanku se zeleninou vaříme na mírném ohni pod pokličkou zhruba 15 - 20 minut, dokud nezměkne. Potom do směsi vmícháme osmažené kuřecí maso a necháme je krátce prohřát. Rizoto podle potřeby dochutíme.

Krok 4

Pohankové rizoto podáváme posypané strouhaným sýrem a výsledný pokrm dozdobíme čerstvými bylinkami.

Kuřecí maso se dá nahradit tofu, tempehem, žampiony, apod.

Z bylinek se do pohankového rizota hodí např. bazalka, petrželka, saturejka, oregano, rozmarýn či tymián.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-pohankove-rizoto-zdravy-recept-s-kurecim-masem.html