Jak připravit pohankové rizoto | zdravý recept s kuřecím masem
Jak připravit pohankové rizoto | zdravý recept s kuřecím masem. Pohanka je přirozeně bezlepková obilovina obsahující velké množství vlákniny, aminokyselin, zinku, cholinu, rutinu a dalších cenných látek. Pohanka se již dlouhou dobu využívá k přípravě kaší, polévek a mnoha dalších pokrmů. Pokud si chcete dopřát tuto zdravou potravinu a zároveň si pochutnat, vyzkoušejte následující recept na pohankové "rizoto" s kuřecím masem a zeleninou.
Co je potřeba
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 hrnku loupané celé pohanky
- 300 g kuřecích prsou
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- další čerstvá či mražená zelenina dle chuti (např. hrášek, pórek, kukuřice, paprika, cuketa, fazolové lusky, brokolice, chřest, ale i žampiony, apod.)
- 1 a půl hrnku zeleninového vývaru
- 1 lžíce worcesteru
- sůl, pepř, mletá paprika, čerstvé či sušené bylinky
- sýr k podávání (např. feta, parmezán či kozí sýr)
Krok 1
Kuřecí prsa a očištěnou mrkev nakrájíme na malé kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek na tenké plátky.
V hluboké pánvi rozpálíme 1 lžíci olivového oleje a osmažíme na něm nakrájené kuřecí maso ze všech stran dozlatova. Následně maso osolíme a opepříme a vyjmeme jej z pánve.
Krok 2
Do pánve nalijeme zbylou lžíci olivového oleje, přidáme cibuli a po chvilce smažení i česnek. Přisypeme také kousky mrkve a další zeleniny a čerstvé či sušené bylinky. Vše krátce orestujeme.
Posléze do pánve nasypeme syrovou pohanku, asi 2 minuty ji restujeme a směs zalijeme zeleninovým vývarem, ochutíme solí, pepřem, mletou paprikou a worcesterem.
Krok 3
Pohanku se zeleninou vaříme na mírném ohni pod pokličkou zhruba 15 - 20 minut, dokud nezměkne. Potom do směsi vmícháme osmažené kuřecí maso a necháme je krátce prohřát. Rizoto podle potřeby dochutíme.
Krok 4
Pohankové rizoto podáváme posypané strouhaným sýrem a výsledný pokrm dozdobíme čerstvými bylinkami.
Kuřecí maso se dá nahradit tofu, tempehem, žampiony, apod.
Z bylinek se do pohankového rizota hodí např. bazalka, petrželka, saturejka, oregano, rozmarýn či tymián.