Jak upéct tvarohový koláč s piškotem
Jak upéct tvarohový koláč s piškotem | recept na vynikající tvarohové řezy. Tvarohové řezy z následujícího receptu jsem si oblíbila proto, že se záměnou cukru za alternativní sladidlo hodí pro diabetiky. Jsou díky tvarohové náplni šťavnaté, mohou být pokaždé jiné (různé druhy ovoce) a hned tak se nepřejí. Jedinou drobnou vadou na kráse je to, že bez cukru neuděláte tak dokonalý piškot, na fotkách je to vidět. Recept mám vyzkoušený s kompotovaným ovocem i rozinkami namočenými v rumu. Až začne sezona čerstvého ovoce, myslím, že jahody budou tomuto moučníku „slušet“.
Co je potřeba
Těsto:
- 210 g polohrubé mouky
- 120 g tuku
- 2 žloutky
- 80 g moučkového cukru
Náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 2 celá vejce
- 100 g cukru
- citronová kůra z poloviny citronu
- sníh ze 2 bílků
Vrchní piškotové těsto:
- 3 vejce
- 3 mírně navršené lžíce krupicového cukru
- 3 mírně navršené lžíce polohrubé mouky
Mouku promíchejte s cukrem, přidejte žloutky a na kousky pokrájený změklý tuk na pečení (máslo nebo Heru).
Vše dohromady zpracujte a vzniklé těsto rozválejte na menší vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem (můžete použít i koláčovou formu). Zapečte do světle růžové barvy v troubě při teplotě 180 °C. Po zapečení nechte korpus vychladnout a teprve potom pokračujte v práci.
V misce ušlehejte dvě celá vejce s krupicovým cukrem. Přidejte jemně strouhanou citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu a dvě kostky měkkého tvarohu. Třeme dokud se ingredience nespojí. Tvarohovou náplň pomocí stěrky rozetřete na předpečený základ. Do náplně je možné přidat ovoce podle chuti.
Pokud musíte ve stravě vynechat cukr, je lepší tvaroh rozdělit na dvě části a ovoce položit mezi vrstvy tvarohu. Tvaroh stačí osladit jen mírně sladidlem. Peču pro diabetika a používám kompotované ovoce zavařené bez cukru ve vlastní šťávě. Tvarohovou náplň lehce dosladím xylitolem.
Horní vrstvu moučníku tvoří piškot. Ze dvou vajec oddělíme bílky a žloutky. Žloutky se třou v misce s krupicovým cukrem do pěny. Přidá se polohrubá mouka a nakonec se lehce zapracuje pevně vyšlehaný sníh ze dvou bílků. Moučník upečte v troubě při 190 °C dozlatova. Po vychladnutí krájejte na řezy.
Tvarohovou vrstvu můžete poklást kompotovaným ovocem podle své chuti. Koláč získá na chuti, jestliže do tvarohu zamícháte rozinky namočené v rumu.