Jak připravit thajské nudle s lososem
Thajské nudle s lososem představují velmi chutný a zdravý pokrm, který poslouží jako rychlý oběd či večeře. Níže uvedený recept snadno upravíte podle zeleniny, kterou máte právě k dispozici. Thajské nudle s lososem v sobě skvěle snoubí chuť lososa s pikantní kari pastou, která je zjemněná omáčkou z kokosového mléka.
Co je potřeba
- 200 g rýžových nebo vaječných nudlí
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky červené kari pasty
- kousek čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 2 jarní cibulky nebo kousek pórku
- 250 g filetů z lososa (bez kůže)
- 200 g na proužky nakrájené zeleniny
- 200 ml kokosového mléka
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce limetkové šťávy
- čerstvý koriandr, sůl dle potřeby
Krok 1
Nudle uvaříme podle návodu na obalu a poté je scedíme.
Lososa nakrájíme na malé kousky a jarní cibulky či pórek na kolečka. Česnek pokrájíme na tenké plátky a zázvor najemno.
Krok 2
Ve woku či hluboké pánvi rozpálíme olivový olej, přidáme kari pastu a po zhruba 2 minutách i pokrájené jarní cibulky či pórek, česnek a zázvor.
Krok 3
Vše krátce osmažíme, do pánve poté vmícháme kousky lososa a orestujeme je ze všech stran. Následně přisypeme proužky zeleniny, osmažíme je a nakonec směs zalijeme kokosovým mlékem. Lososa na mírném ohni dusíme asi 5 minut.
Krok 4
Pánev odstavíme z plotny, směs smícháme s uvařenými nudlemi a ochutíme ji sojovou a rybí omáčkou, limetkovou šťávou a nasekanými lístky čerstvého koriandru. Vše důkladně promícháme a podle chuti případně dosolíme.
Krok 5
Pokrm podáváme nejlépe ihned. Na talíři jej ozdobíme nasekanými burskými oříšky, bylinkami nebo pokrájenou chilli papričkou či jarní cibulkou.
Do tohoto pokrmu se hodí např. mrkev, červená paprika, čínské zelí, mladé kukuřičky, fazolové lusky či výhonky, apod.
Místo olivového oleje je možné použít olej sezamový či kokosový.