Jak připravit pikantní indický květák
Jak připravit pikantní indický květák | recept na tradiční indický pokrm zvaný aloo gobi. Pokud už Vás omrzel květák smažený v trojobalu a máte rádi indickou kuchyni, následující recept je určen přímo pro Vás. Tradiční indický pokrm zvaný aloo gobi tvořený kombinací květáku, brambor, rajčat a voňavého pikantního koření, určitě potěší Vaše chuťové buňky.
Co je potřeba
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 1 středně velký květák
- 3 velké brambory
- 3 velká rajčata
- 1 středně velká cibule
- 3 stroužky česneku
- kousek čerstvého zázvoru
- 1/4 lžičky kurkumy
- 1/4 lžičky chilli koření
- 1/2 lžičky černého kmínu (neboli semínek černuchy seté)
- 1/2 lžičky koření garam masala
- sůl, čerstvý koriandr
- trochu vody na podlití
Krok 1
Omytý květák rozebereme na malé růžičky. Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky.
V hluboké pánvi rozpálíme 2 lžíce rostlinného oleje, přidáme růžičky květáku a asi 2 minuty je restujeme. Následně přisypeme i plátky brambor. Zeleninu smažíme na středním plameni zhruba 8 minut, dokud nejsou kousky květáku i brambor pokryty hnědými skvrnkami.
Poté zeleninu z pánve vyjmeme a umístíme ji na talíř vyložený papírovým ubrouskem.
Krok 2
V pánvi rozehřejeme další 2 lžíce oleje, nasypeme do ní semínka černého kmínu a necháme je rozvonět. Posléze přidáme najemno nakrájenou cibuli a po 2 minutách smažení také nadrobno pokrájený česnek a zázvor. Vše asi 3 minuty restujeme a potom přisypeme na malé kousky nakrájená rajčata.
Krok 3
Směs 3 minuty podusíme, ochutíme ji solí a kořením a poté do ní vmícháme osmažený květák a brambory. Vše důkladně promícháme, aby byly kousky zeleniny obalené směsí rajčat a koření.
Krok 4
Zeleninu podusíme doměkka, což trvá zhruba 10–15 minut, podle velikosti růžiček květáku a tloušťky plátků brambor. V případě potřeby zeleninu podlijeme trochou vody. Pokrm případně dosolíme a dokořeníme podle chuti.
Indický květák s brambory podáváme s rýží nebo indickými plackami. Na talíři jej dozdobíme čerstvými koriandrovými lístky.