Jak připravit zelný salát s houbami | recept
Zelný salát s houbami | recept. Podzim a zima je období, kdy více než jindy připravujeme saláty z hlávkového zelí. Zelí obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a má v našem jídelníčku nezastupitelné místo. Zelí se výborně kombinuje s jinými druhy zeleniny, a tak můžete mít pokaždé salát jiný. Co takhle vyzkoušet variaci s houbami? Mohu s klidným srdcem doporučit, chutná výborně.
Co je potřeba
- 2000 g hlávkového zelí
- 2 hrsti sušených černých hub (Jidášovo ucho, boltcovitka bezová)
- sklenice 375 ml naložené kapie
- krájené žampiony ve slaném nálevu 425 ml
- sůl
- cukr
- ocet
- 2 lžičky mletého černého pepře
- 1–2 chilli papričky
- 100 ml oleje
Krok 1
Z hlávkového zelí odstraňte poškozené listy, vykrojte košťál a nakrouhejte jemné nudličky. Zelí promíchejte se dvěma lžícemi soli, trochu ho rukama promačkejte a nechte tak hodinu stát, aby zkřehlo.
Krok 2
Po hodině až dvou zelí propláchněte, nechte na sítu okapat a přidejte k němu kostičky kapie bez nálevu, scezené žampiony, ocet, cukr a sůl.
Krok 3
Jidášovo ucho předem namočte do vody. Houba nabobtná a vypadá jako čerstvá. Nakrájejte ji na proužky a osmažte na oleji. Do pánve přidejte pepř a chilli papričku. Boltcovitku si můžete sami nasbírat, najdete ji i v zimě hlavně na keřích černého bezu.
Krok 4
Houbu smažte asi 2 minuty, poté vyjměte chilli a horký obsah pánve vyklopte do mísy k ostatním ingrediencím. Vše dohromady promíchejte, dochuťte a nechte v chladu rozležet do druhého dne. Záměrně neuvádím množství soli, cukru a octa. Salát dochuťte podle svých zvyklostí.
- Sbírejte jen houby, které dobře znáte!