Jak si doma vyrobit houbové koření
Domácí houbové koření | recept. K výrobě domácího houbového koření využijete i malé kousky hub, které vznikly při krájení plátků na sušení. Houbové koření využijete v kuchyni do polévek, omáček, k dochucení minutek z masa nebo při grilování. Koření si navíc můžete kdykoli namíchat sami podle své chuti. Poradíme vám, jak na to.
Co je potřeba
- směs sušených hub (plný 250 ml hrnek)
- sušená petrželová nať (4 lžíce)
- kmín (1 lžička)
- černý pepř (½ lžičky)
- jalovec (3 kuličky, lze vynechat)
- nové koření (½ lžičky)
Krok 1
Koření míchejte z různých druhů hub. Hodí se i druhy, které se nedoporučují k sušení (holubinky, bedly aj.) a i tužší houby s výraznou vůní (kotrč, lišky). Čím pestřejší bude směs, tím lépe. Houby musejí být dokonale suché, to znamená, že jsou křehké, lámavé a „chrastí“.
Krok 2
K houbám přidejte bylinky a koření. Z bylinek se s houbami výborně doplňuje nať petržele, celeru, tymiánu, oregana, pažitky nebo třeba rozmarýn. Bylinky musejí být také suché. Koření můžete různě kombinovat, vybírejte zejména z těchto druhů: kmín, pepř, nové koření, jalovec, bobkový list, koriandr. Kdo má rád, může přidat špetku sušeného česneku.
Krok 3
Všechny potřebné ingredience společně umixujte. Je na vašem uvážení, jestli koření ponecháte hrubší nebo umixujete houbový prášek. Koření připravujte bez soli.
Krok 4
Hotové koření plňte do sklenic s dobře těsnícím uzávěrem. Houbový prášek snadno vlhne. Pro zachování kvality ho uschovejte v temnu. Vydrží až do příští houbové sezony.