Jak upéct zdravé jablečno-mrkvové muffiny | recept
Zdravé jablečno-mrkvové muffiny | recept. Mrkev se skvěle hodí nejen pro přípravu slaných pokrmů, výborně chutná i v moučnících. Zkuste si upéct třeba zdravé jablečno-mrkvové muffiny podle následujícího receptu. Výsledkem je příjemně vláčný a nepříliš sladký dezert.
Co je potřeba
Co je potřeba (na cca 12 ks muffinů):
- 2 menší mrkve
- 1 středně velké jablko
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 vejce
- 70 g třtinového cukru (případně med či rostlinný sirup)
- 1 BIO vanilkový cukr
- 50 ml rostlinného oleje
- 100 ml mléka (kravského či rostlinného)
- 60 g ovesných vloček
- 150 g hladké špaldové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- hrst semínek či ořechů a sušeného ovoce
- mletá skořice
Krok 1
Oloupanou mrkev a jablko zbavené jádřince nastrouháme nebo rozmixujeme. V míse ušleháme vejce s třtinovým a vanilkovým cukrem do pěny. Přilijeme rostlinný olej a mléko a vše promícháme.
Krok 2
Poté do směsi přisypeme ovesné vločky, špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetku mleté skořice. Do těsta vmícháme nastrouhanou mrkev a jablko, semínka či ořechy a sušené ovoce.
Krok 3
Připraveným těstem naplníme silikonové formičky nebo papírové košíčky na muffiny. Muffiny pečeme asi 15–20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
Muffiny před podáváním necháme lehce vychladnout. Skvěle však chutnají i studené.
Tipy:
- Jablečno-mrkvové muffiny je možné připravit i v bezlepkové variantě. Použijte bezlepkové ovesné vločky a špaldovou mouku nahraďte třeba rýžovou a čirokovou.
- Muffiny lze ochutit také kakaem, muškátovým oříškem či sušeným zázvorem. Do těsta můžete přidat i strouhaný kokos nebo kousky čokolády.
- Místo vanilkového cukru využijte klidně vnitřek z poloviny vanilkového lusku.